MĖŠLUNGIS: RAUMENŲ SPAZMŲ PRIEŽASTYS IR GYDYMAS

2018 m. spalio 25 d., ketvirtadienis

Netikėtai ir staiga užklumpantis raumenų skausmas pažįstamas daugeliui – tai mėšlungis, atsirandantis skausmingas raumenų spazmas blauzdoje, šlaunyje ar pėdoje. Mėšlungis gali sutraukti ir ranką, kaklą, pilvo presą ar pasireikšti akies trūkčiojimu. Skausmai paprastai trunka keletą minučių ir praeina savaime. Raumenų mėšlungis atsiranda nepriklausomai nuo žmogaus valios ir jo negalima reguliuoti. Jis gali užklupti kiekvieną, nesvarbu, kokio amžiaus žmogus, tiek ramybės būsenoje, miegant, tiek po fizinio krūvio ar maudantis vandens telkiniuose.

Reikalinga konsultacija su gydytoju? Užsakyti

KĄ DARYTI STAIGA UŽKLUPUS MĖŠLUNGIUI? 

Užklupus kojų mėšlungiui, reikėtų pasistengti atsipalaiduoti ir „ištempti“ sutrauktą raumenį. Reikia paimti koją už pirštų ir atsargiai, vengiant trūkčiojimų, patraukti aukštyn. Kitas būdas – staigiai atsistoti ir pakaitomis pažinksniuoti ant pirštų ir ant pėdos. Sutraukus mėšlungiui taip pat padeda, jei skaudamą vietą kiek pažnaibysite ir pamasažuosite. Po spazmų kamuojama koja padėjus pagalvę užtikrinsite reikiamą kraujotaką. Mėšlungis blauzdoje įveikiamas lengviau, jei prieš tempdami prie pakinklio kelias sekundes palaikysite gabalėlį ledo. Taip pat padeda šiltas dušas, atsargus masažas, raumenų pabaksnojimas. Jei kojų mėšlungis užklumpa naktį, reiktų atsikelti ir pavaikščioti stipriai remiantis pėda į grindis. Kad mėšlungio spazmai nesutrauktų kojų sėdimo darbo metu, darykite trumpas mankštas ar tiesiog neužsisėdėkite ir bent trumpam išeikite pasivaikščioti.
 
MĖŠLUNGIS RAUMENŲ SPAZMŲ PRIEŽASTYS IR GYDYMAS1
 

MĖŠLUNGIO PRIEŽASTYS 

Mėšlungio priežastys gali būti įvairios – stresas, didelis fizinis krūvis raumenims, temperatūros pokyčiai, todėl vasarą smarkiai įkaitus ir šokant į šaltą vandenį galite pajusti mėšlungio skausmą. Mėšlungis blauzdoje gali pasitaikyti moterims, kurios dažnai avi aukštakulnius, jis pasireiškia ir avint nepatogią avalynę. Nemalonūs raumenų spazmai blauzdoje ar šlaunyje ypač pasitaiko vasaros metu, nes tuo metu organizmui gali trūkti skysčių. Jeigu laikotės dietos, kurios metu vartojate daug baltymų, pasunkėja kalcio įsisavinimas, todėl gali pasireikšti nemalonūs raumenų spazmai. Taip pat mėšlungio priežastis gali būti ir didelis kofeino ir nikotino vartojimas. Žmonės, turintys plokščiapadystę gali susidurti su nemaloniais raumenų spazmais blauzdose ar pėdose.

MĖŠLUNGIS RAUMENŲ SPAZMŲ PRIEŽASTYS IR GYDYMAS2

Vis atsirandantys mėšlungio skausmai gali būti ir kitų sveikatos problemų ženklas – uždegimų, skydliaukės sutrikimų, cukrinio diabeto, išsėtinės sklerozės ar venų išsiplėtimo. 
 
Dažniausiai pasitaikanti kojų mėšlungio priežastis – tam tikrų mineralinių medžiagų, pagrinde kalio ir magnio, trūkumas organizme. Tai nutinka dėl nevisavertės mitybos, skysčių trūkumo organizme, gausaus prakaitavimo ar nėštumo metu, kuomet moteris mineralinėmis medžiagomis dalinasi su kūdikiu. 
 

MAISTO PAPILDAI RAUMENIMS, NORINT IŠVENGTI MĖŠLUNGIO 

MAGNIS 

Magnis ypač svarbus, nes dalyvauja nervinių impulsų perdavimo raumenų ląstelėms procese. Natūralūs magnio šaltiniai: grūdiniai produktai (kviečių grūdų gemalai, avižiniai dribsniai, sėmenys, grikiai, duona), riešutai (migdolai, žemės, lazdyno), daržovės ir vaisiai (špinatai, kaliaropės, bananai), šokoladas, mineralinis vanduo. Ypač vasarą vertėtų profilaktiškai pavartoti magnio produktų ar šio elemento turinčių papildų. Juos reikėtų vartoti bent 2 savaites, rekomenduojama – visą mėnesį, o žmonėms, kurie ypač aktyviai sportuoja ir daug dirba, magnį galima vartoti ir kelis mėnesius iš eilės.

MĖŠLUNGIS RAUMENŲ SPAZMŲ PRIEŽASTYS IR GYDYMAS3

KALIS 

Kalis, kaip ir magnis, yra atsakingas už nervinio impulso perdavimą raumenims. Šis elementas reikalingas valingiems skeleto raumenų susitraukimams, todėl jo trūkstant – kamuoja mėšlungis. Daug natūralaus kalio turi razinos, džiovinti abrikosai, žirniai, pupelės, bananai, špinatai, riešutai, petražolės, kopūstai.

 

MĖŠLUNGIS RAUMENŲ SPAZMŲ PRIEŽASTYS IR GYDYMAS4
 

KITI VITAMINAI

Be kalio ir magnio normaliai raumenų funkcijai palaikyti naudingi vitaminai yra B6 bei E.

Vitaminas B6 lengvina magnio ir kitų mineralų absorbciją iš virškinimo trakto į kraują, jų prasiskverbimą per ląstelių membranas. Natūralūs vitamino B6 šaltiniai – kviečių gemalai, rupi duona, špinatai, žaliosios pupelės, bananai, alaus mielės, morkos, vištiena, kiaušiniai, saulėgrąžos. Verta žinoti, jog didelė vitamino B6 dalis suyra maistą veikiant ultravioletiniams spinduliams, t.y. kepant arba verdant. 
 
Vitaminas E žmogaus organizme veikia kaip antioksidantas, taip pat gerina skersaruožių raumenų darbą. Šio vitamino galima surasti grikių kruopose, kukurūzuose, sojose, riešutuose, kiaušinio trynyje, nerafinuotuose aliejuose, grūdinėse kultūrose, žirniuose, pupelėse, špinatuose, pieno produktuose, mėsoje, menkių kepenėlėse.