GRIPPOSTAD, 600 mg, milteliai geriamajam tirpalui, N10

Informacinis lapelis

Grippostad 600 mg milteliai geriamajam tirpalui

Paracetamolis

 

 

Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš pradėdami vartoti šį vaistą, nes jame pateikiama Jums svarbi informacija.

Visada vartokite šį vaistą tiksliai kaip aprašyta šiame lapelyje arba kaip nurodė gydytojas arba vaistininkas.

-          Neišmeskite šio lapelio, nes vėl gali prireikti jį perskaityti.

-          Jeigu norite sužinoti daugiau arba pasitarti, kreipkitės į vaistininką.

-          Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis (net jeigu jis šiame lapelyje nenurodytas), kreipkitės į gydytoją arba vaistininką. Žr. 4 skyrių.

-          Jeigu per 7 dienas Jūsų savijauta nepagerėjo arba net pablogėjo, kreipkitės į gydytoją.

 

Apie ką rašoma šiame lapelyje?

 

1.                   Kas yra Grippostad ir kam jis vartojamas

2.                   Kas žinotina prieš vartojant Grippostad

3.                   Kaip vartoti Grippostad

4.                   Galimas šalutinis poveikis

5.                   Kaip laikyti Grippostad

6.                   Pakuotės turinys ir kita informacija

 

 

1.       Kas yra Grippostad ir kam jis vartojamas

 

Grippostad vartojamas:

-           silpnam ir vidutinio stiprumo skausmui malšinti,

-           karščiavimui mažinti.

 

 

2.       Kas žinotina prieš vartojant Grippostad

 

Grippostad vartoti negalima:

-          jeigu yra alergija veikliajai medžiagai arba bet kuriai pagalbinei šio vaisto medžiagai (jos išvardytos 6 skyriuje);

-          jeigu yra įgimtas gliukozės-6-fosfato dehidrogenazės trūkumas (hemolizinės anemijos pavojus);

-          jaunesniems nei 10 metų vaikams;

-          jeigu yra fenilketonurija;

-          jeigu yra sunkus inkstų veiklos nepakankamumas;

-          jeigu yra sunkus kepenų nepakankamumas.

 

Įspėjimai ir atsargumo priemonės

Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku, prieš pradėdami vartoti Grippostad.

Specialių atsargumo priemonių reikia:

-          jeigu Jums yra kepenų veiklos sutrikimas (pvz., alkoholizmo, hepatito);

-          kai yra inkstų veiklos sutrikimas;

-          jeigu Jūs sergante Žilbero sindromu (kepenų funkcijos sutrikimas).

 

Aukščiau paminėtais atvejais Grippostad 600 mg miltelius geriamajam tirpalui vartoti reikia ypač atsargiai (t.y. didinti laiko tarpą tarp dozių arba mažinti dozę) ir stebint gydytojui.

 

Dėl nerekomenduojamai ilgą laiką dedelėmis dozėmis vartojamų skausmą malšinančių vaistų atsiradusio galvos skausmo slopinti didesnėmis vaisto dozėmis negalima.

 

Pastovus skausmą malšinančių vaistų vartojimas, ypač kai vartojami keli skausmą mažinantys vaistai kartu, gali sukelti negrįžtamą nefropatiją ir inkstų nepakankamumo pavojų (analgezinė nefropatija).

 

Ilgą laiką ir nerekomenduojamomis didelėmis dozėmis vartojus skausmą malšinančių vaistų ir staiga nustojus juos vartoti gali pasireikšti galvos skausmas, nuovargis, raumenų skausmas, nervingumas ir vegetaciniai simptomai. Per kelias dienas šie nutraukimo sukelti simptomai išnyksta. Tuo metu reikia vengti vartoti skausmą malšinančių vaistų ir prieš pradedant juos vėl vartoti reikia pasikonsultuoti su gydytoju.

 

Yra duomenų, kad kai kuriems asmenims, turintiems polinkį, Grippostad gali sukelti padidėjusio jautrumo reakcijas.

 

Reikia atsiminti, kad vaistas gali sukelti pavojingą nepageidaujamą poveikį (žr. 4 skyriuje), todėl šio vaisto reikia vartoti atsargiai, t.y. visais atvejais reikia vartoti mažiausią veiksmingą Grippostad dozę ir kuo trumpiau.

 

Grippostad negalima vartoti pacientams, sergantiems fenilketonurija, nes šio vaisto sudėtyje yra saldiklio asparatamo, kuris organizme virsta fenilalaninu. Pacientams, segantiems fenilketonurija, yra kitos vaisto formos be aspartamo.

 

Vaikams, paaugliams ir suaaugusiesiems su mažu kūno svoriu

Grippostad negalima vartoti vaikams iki 10 metų ar pacientams, sveriantiems mažiau kaip 40 kg, kadangi dozė nėra pritaikyta šioms pacientų grupėms. Tokioms pacientų grupėms yra tinkamesnės paracetamolio dozės ir (arba) farmacinės formos.

 

Kiti vaistai ir Grippostad

 

Jeigu vartojate arba neseniai vartojote kitų vaistų arba dėl to nesate tikri, apie tai pasakykite gydytojui arba vaistininkui.

 

Kartu su šiuo vaistu negalima vartoti vaistų nuo gripo, peršalimo ar slogos, skausmui malšinti arba tokių vaistų, kuriuose yra paracetamolio ar kito nesteroidinio vaisto nuo uždegimo.

 

Kartu vartojant įvairių vaistų, kurie sužadina kepenų fermentus, pvz., kai kurių migdomųjų ir vaistų nuo traukulių (pvz., fenobarbitalio, fenitoino, karbamazepino) ir rifampicino, gali padidėti kepenis žalojantis paracetamolio poveikis. Tai taip pat aktualu kartu su šiuo vaistu vartojant  alkoholį.

 

Kartu vartojant paracetamolio ir chloramfenikolio gali žymiai sumažėti chloramfenikolio ekskrecija ir dėl to padidėti šio vaisto toksinis poveikis.

 

Sunku nustatyti paracetamolio ir kumarino darinių sąveikos klinikinę reikšmę. Todėl pacientus, geriančius antikoaguliantų (vaistų, mažinančių kraujo krešėjimą) ir ilgą laiką vartojančius Grippostad, reikia nuolatos stebėti.

 

Paracetamolį ir AZT (zinovudiną) vartojant kartu padidėja neutropenijos (sumažėja baltųjų kraujo ląstelių kiekis) pavojus. Todėl kartu vartoti AZT ir Grippostad galima tik stebint gydytojui.

 

Kartu vartojant vaistų, lėtinančių maisto pasišalinimą iš skrandžio, pvz., propantelino, paracetamolio rezorbcija ir poveikio pradžia gali sulėtėti.

 

Kartu vartojant vaistų, kurie greitina maisto pasišalinimą iš skrandžio, pvz., metoklopramido, paracetamolio rezorbcija ir poveikio pradžia gali pagreitėti.

 

Šios atsargumo priemonės svarbios ir tuo atveju, jeigu neseniai vartojote kitų vaistų.

 

Nėštumas ir žindymo laikotarpis

Jeigu esate nėščia, žindote kūdikį, manote, kad galbūt esate nėščia, arba planuojate pastoti, tai prieš vartodama šį vaistą, pasitarkite su gydytoju arba vaistininku.

 

Nėštumas

Jei būtina, Grippostad galima vartoti nėštumo metu. Turėtumėte vartoti kuo mažesnę vaisto dozę, kurios pakanka skausmui ir (arba) karščiavimui sumažinti, ir vartoti vaistą kuo trumpiau. Jeigu skausmas ir (arba) karščiavimas nemažėja arba Jums reikia dažniau vartoti šį vaistą, kreipkitės į savo gydytoją.

 

Žindymas

Paracetamolis išsiskiria su motinos pienu. Kadangi iki šiol duomenų apie nepageidaujamą poveikį kūdikiams negauta, žindymo nutraukti dėl paracetamolio vartojimo paprastai nereikia.

 

Vairavimas ir mechanizmų valdymas

Grippostad 600 mg milteliai geriamajam tirpalui gebėjimo vairuoti ir valdyti mechanizmus dažniausiai neveikia.

 

Grippostad sudėtyje yra cukraus (sacharozės) ir aspartamo

Šio vaisto sudėtyje yra sacharozės (cukraus), todėl jeigu gydytojas Jums yra sakęs, kad netoleruojate kokių nors angliavandenių, kreipkitės į jį prieš pradėdami vartoti šį vaistą.

Kiekviename šio vaisto paketėlyje yra 95 mg aspartamo. Aspartamas yra fenilalanino šaltinis. Jis gali būti kenksmingas sergantiems fenilketonurija, reta genetine liga, kuria sergant fenilaninas kaupiasi organizme, nes organizmas negali jo tinkamai pašalinti.

 

 

3.       Kaip vartoti Grippostad

 

Visada vartokite šį vaistą tiksliai kaip aprašyta šiame lapelyje arba kaip nurodė gydytojas arba vaistininkas. Jeigu abejojate, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

 

Vaistas skirtas vartoti vyresniems kaip 10 metų bei daugiau nei 40kg sveriantiems vaikams ir suaugusiems.

Paprastai reikia vartoti 10-15 mg/kg vienkartinę paracetamolio dozę. Didžiausia leistina paracetamolio paros dozė suaugusiesiems - 4 gramai per parą. Šie nurodymai galioja, jeigu Jūsų gydytojas nenurodė Grippostad vartoti kitaip. Visada vartokite Grippostad tiksliai taip, kaip nurodyta pakuotės lapelyje ir (arba) paskyrė Jūsų gydytojas, kad gydymas šiuo vaistu būtų veiksmingas ir saugus.

 

Jei gydytojas nepaskyrė kitaip, prašome Grippostad gerti taip, kaip nurodyta žemiau.

Kūno svoris (kg)

Amžius (metais)

Vienkartinė Grippostad dozė

Didžiausia Grippostad dozė per parą

Virš 40 kg

Vyresniems kaip 12 metų vaikams ir suaugusiesiems

1 paketėlis

Iki 6 paketėlių

Ne mažiau kaip 40 kg

10-12 metų vaikams

1 paketėlis

3 paketėliai

 

Vaisto reikia vartoti ne dažniau nei kas 4 – 8 valandos.

 

Vieno paketėlio turinį reikia supilti į puodelį, pripilti karšto, bet ne verdančio, vandens ir, gerai išmaišius bei ištirpinus, išgerti karštą. Paruoštas tirpalas yra balkšvos spalvos.

 

Pastaba

Pacientams, kurių kepenų arba inkstų veikla yra sutrikusi arba sergantiems Žilbero sindromu, prieš vartojant vaisto reikia pasitarti su gydytoju.

Grippostad 600 mg miltelių geriamajam tirpalui negalima vartoti pacientams, sergantiems fenilketonurija, nes šio preparato sudėtyje yra saldiklio asparatamo, kuris organizme virsta fenilalaninu. Pacientams, segantiems fenilketonurija, yra kitos paracetamolio formos be aspartamo.

 

Ką daryti pavartojus per didelę Grippostad dozę?

 

Pavartojus per didelę Grippostad dozę pradžioje (pirmą parą) gali pasireikšti pykinimas, vėmimas, prakaitavimas, mieguistumas ir bendras negalavimas. Nors antrą dieną subjektyvi savijauta žymiai pagerėja, gali progresuoti kepenų pakenkimas, kuris trečią dieną gali baigtis kepenų koma.

 

Jeigu manote, kad perdozavote paracetamolio, nedelsiant kreipkitės į gydytoją (pvz., telefonu kvieskite greitąją pagalbą), kad būtų suteikta pagalba: sukeltas vėmimas arba išplautas skrandis ne vėliau kaip 6 valandos po išgėrimo, suleistas priešnuodis į veną, pvz., cisteaminas arba acetilcisteinas; jei po išgėrimo praėjo ne daugiau kaip 8 valandos, kad būtų sumažintas paracetamolio metabolitų ląsteles žalojantis poveikis. Dializė gali sumažinti paracetamolio koncentraciją plazmoje.

 

Kitos gydomosios priemonės, apsinuodijus paracetamoliu, priklauso nuo apsinuodijimo masto, fazės ir klinikinių simptomų.

 

Pamiršus pavartoti Grippostad

Negalima vartoti dvigubos dozės norint kompensuoti praleistą dozę. Toliau gydymą reikia tęsti Grippostad vartojimą rekomenduojamomis dozėmis.

 

Nustojus vartoti Grippostad

Specialių atsargumo priemonių nereikia, jeigu vaistą vartojate kaip nurodyta.

Ilgą laiką ir nerekomenduojamomis didelėmis dozėmis vartojus vaistą bei staiga nutraukus jo vartojimą gali pasireikšti galvos skausmas, nuovargis, raumenų skausmas, nervingumas ir vegetaciniai simptomai. Per kelias dienas šie nutraukimo sukelti simptomai išnyksta. Tuo metu reikia vengti vartoti skausmą malšinančių vaistų ir pasikonsultuoti su gydytoju.

 

Jeigu kiltų daugiau klausimų dėl šio vaisto vartojimo, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

 

 

4.       Galimas šalutinis poveikis

 

Šis vaistas, kaip ir visi kiti, gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems žmonėms.

 

Žemiau išvardytas nepageidaujamas poveikis, pasireiškęs gydant Grippostad 600 mg milteliais geriamajam tirpalui. Šalutinio poveikio dažnis apibūdinamas taip: labai dažnas (≥ 1/10), dažnas (nuo ≥ 1/100 iki < 1/10), nedažnas (nuo ≥ 1/1000 iki < 1/100), retas (nuo ≥ 1/10000 iki < 1/1000), labai retas (< 1/10000) ir nežinomas (negali būti apskaičiuotas pagal turimus duomenis).

 

Kraujo ir limfinės sistemos sutrikimai:

Labai retas:            dėl paracetamolio vartojimo labai retai pasireiškė trombocitopenija, leukopenija, anemija, agranuliocitozė arba pancitopenija.

 

Imuninės sistemos sutrikimai:

Labai retas:            paracetamolis gali sukelti padidėjusio jautrumo reakcijas (angioedemą, dusulį, prakaitavimą, pykinimą, kraujospūdžio kritimą iki šoko).

 

Akies sutrikimai:

Labai retas:            ūminė glaukoma (uždaro kampo glaukoma), regos sutrikimai.

 

Kvėpavimo sistemos sutrikimai:

Labai retas:            kai kuriems asmenims, turintiems polinkį, paracetamolis gali sukelti bronchų spazmą (vaistų nuo skausmo sukeltą astmą), gerklės deginimą.

 

Virškinimo trakto sutrikimai:

Labai retas:            virškinimo sistemos sutrikimo simptomai, burnos džiūvimas.

 

Odos ir poodinio audinio sutrikimai:

Labai retas:            padidėjusio odos jautrumo reakcijos. Buvo gauta pranešimų apie sunkias odos reakcijas.

 

Inkstų ir šlapimo takų sutrikimai:

Labai retas:            šlapinimosi sutrikimai; ilgai vartojant preparatą didelėmis dozėmis gali sutrikti inkstų veikla.

 

Kepenų ir tulžies sistemos sutrikimai:

Labai retas:            ilgai vartojant preparatą didelėmis dozėmis gali sutrikti kepenų veikla.

Perdozavimas gali sukelti sunkų kepenų pakenkimą.

 

Bendri sutrikimai ir vartojimo vietos pažeidimai:

Labai retas:            nuovargis, galvos skausmas, prakaitavimas, hipotermija.

 

Nervų sistemos sutrikimai:

Nedažnas: galvos svaigimas, mieguistumas, nervingumas.

 

Pranešimas apie šalutinį poveikį

Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis, įskaitant šiame lapelyje nenurodytą, pasakykite gydytojui arba vaistininkui. Apie šalutinį poveikį taip pat galite pranešti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nemokamu telefonu 8 800 73568 arba užpildyti interneto svetainėje www.vvkt.lt esančią formą ir pateikti ją Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos vienu iš šių būdų: raštu (adresu Žirmūnų g. 139A, LT-09120 Vilnius), nemokamu fakso numeriu 8 800 20131, el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt, taip pat per Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainę (adresu http://www.vvkt.lt). Pranešdami apie šalutinį poveikį galite mums padėti gauti daugiau informacijos apie šio vaisto saugumą.

 

 

5.       Kaip laikyti Grippostad

 

Šį vaistą laikykite vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje.

Laikyti ne aukštesnėje kaip 30 ºC temperatūroje.

 

Ant dėžutės ir paketėlio po „EXP“ nurodytam tinkamumo laikui pasibaigus, šio vaisto vartoti negalima. Vaistas tinkamas vartoti iki paskutinės nurodyto mėnesio dienos.

 

Vaistų negalima išmesti į kanalizaciją arba su buitinėmis atliekomis. Kaip išmesti nereikalingus vaistus, klauskite vaistininko. Šios priemonės padės apsaugoti aplinką.

 

 

6.       Pakuotės turinys ir kita informacija

 

Grippostad sudėtis

-          Veiklioji medžiaga yra paracetamolis. Viename paketėlyje yra 600 mg paracetamolio.

-          Pagalbinės medžiagos yra askorbo rūgštis, aspartamas (E951), etilceliuliozė, bevandenis koloidinis silicio dioksidas, sacharozė, bevandenė citrinų rūgštis, citrinų skonio medžiaga.

 

Grippostad išvaizda ir kiekis pakuotėje

 

Milteliai geriamajam tirpalui yra baltos spalvos.

Grippostad tiekiamas kartono dėžutėse, kiekvienoje iš jų yra po 5 arba 10 paketėlių.

Gali būti tiekiamos ne visų dydžių pakuotės.

 

Registruotojas ir gamintojas

STADA Arzneimittel AG

Stadastrasse 2-18

D-61118 Bad Vilbel

Vokietija

 

Jeigu apie šį vaistą norite sužinoti daugiau, kreipkitės į vietinį registruotojo atstovą.

 

UAB „STADA-Nizpharm-Baltija“

Goštauto 40A

LT-03163 Vilnius

Tel. +37052603926

ofisas@stada.lt

 

Šis pakuotės lapelis paskutinį kartą peržiūrėtas 2019-09-16.

 

Išsami informacija apie šį vaistą pateikiama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje http://www.vvkt.lt/.

Vaistinės, turinčios prekę

GRIPPOSTAD, 600 mg, milteliai geriamajam tirpalui, N10

Prekė nebetiekiama
Daugiau informacijos
Prekės kodas: 74093
Gamintojas: Stada AG
Informacinis lapelis

Grippostad 600 mg milteliai geriamajam tirpalui

Paracetamolis

 

 

Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš pradėdami vartoti šį vaistą, nes jame pateikiama Jums svarbi informacija.

Visada vartokite šį vaistą tiksliai kaip aprašyta šiame lapelyje arba kaip nurodė gydytojas arba vaistininkas.

-          Neišmeskite šio lapelio, nes vėl gali prireikti jį perskaityti.

-          Jeigu norite sužinoti daugiau arba pasitarti, kreipkitės į vaistininką.

-          Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis (net jeigu jis šiame lapelyje nenurodytas), kreipkitės į gydytoją arba vaistininką. Žr. 4 skyrių.

-          Jeigu per 7 dienas Jūsų savijauta nepagerėjo arba net pablogėjo, kreipkitės į gydytoją.

 

Apie ką rašoma šiame lapelyje?

 

1.                   Kas yra Grippostad ir kam jis vartojamas

2.                   Kas žinotina prieš vartojant Grippostad

3.                   Kaip vartoti Grippostad

4.                   Galimas šalutinis poveikis

5.                   Kaip laikyti Grippostad

6.                   Pakuotės turinys ir kita informacija

 

 

1.       Kas yra Grippostad ir kam jis vartojamas

 

Grippostad vartojamas:

-           silpnam ir vidutinio stiprumo skausmui malšinti,

-           karščiavimui mažinti.

 

 

2.       Kas žinotina prieš vartojant Grippostad

 

Grippostad vartoti negalima:

-          jeigu yra alergija veikliajai medžiagai arba bet kuriai pagalbinei šio vaisto medžiagai (jos išvardytos 6 skyriuje);

-          jeigu yra įgimtas gliukozės-6-fosfato dehidrogenazės trūkumas (hemolizinės anemijos pavojus);

-          jaunesniems nei 10 metų vaikams;

-          jeigu yra fenilketonurija;

-          jeigu yra sunkus inkstų veiklos nepakankamumas;

-          jeigu yra sunkus kepenų nepakankamumas.

 

Įspėjimai ir atsargumo priemonės

Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku, prieš pradėdami vartoti Grippostad.

Specialių atsargumo priemonių reikia:

-          jeigu Jums yra kepenų veiklos sutrikimas (pvz., alkoholizmo, hepatito);

-          kai yra inkstų veiklos sutrikimas;

-          jeigu Jūs sergante Žilbero sindromu (kepenų funkcijos sutrikimas).

 

Aukščiau paminėtais atvejais Grippostad 600 mg miltelius geriamajam tirpalui vartoti reikia ypač atsargiai (t.y. didinti laiko tarpą tarp dozių arba mažinti dozę) ir stebint gydytojui.

 

Dėl nerekomenduojamai ilgą laiką dedelėmis dozėmis vartojamų skausmą malšinančių vaistų atsiradusio galvos skausmo slopinti didesnėmis vaisto dozėmis negalima.

 

Pastovus skausmą malšinančių vaistų vartojimas, ypač kai vartojami keli skausmą mažinantys vaistai kartu, gali sukelti negrįžtamą nefropatiją ir inkstų nepakankamumo pavojų (analgezinė nefropatija).

 

Ilgą laiką ir nerekomenduojamomis didelėmis dozėmis vartojus skausmą malšinančių vaistų ir staiga nustojus juos vartoti gali pasireikšti galvos skausmas, nuovargis, raumenų skausmas, nervingumas ir vegetaciniai simptomai. Per kelias dienas šie nutraukimo sukelti simptomai išnyksta. Tuo metu reikia vengti vartoti skausmą malšinančių vaistų ir prieš pradedant juos vėl vartoti reikia pasikonsultuoti su gydytoju.

 

Yra duomenų, kad kai kuriems asmenims, turintiems polinkį, Grippostad gali sukelti padidėjusio jautrumo reakcijas.

 

Reikia atsiminti, kad vaistas gali sukelti pavojingą nepageidaujamą poveikį (žr. 4 skyriuje), todėl šio vaisto reikia vartoti atsargiai, t.y. visais atvejais reikia vartoti mažiausią veiksmingą Grippostad dozę ir kuo trumpiau.

 

Grippostad negalima vartoti pacientams, sergantiems fenilketonurija, nes šio vaisto sudėtyje yra saldiklio asparatamo, kuris organizme virsta fenilalaninu. Pacientams, segantiems fenilketonurija, yra kitos vaisto formos be aspartamo.

 

Vaikams, paaugliams ir suaaugusiesiems su mažu kūno svoriu

Grippostad negalima vartoti vaikams iki 10 metų ar pacientams, sveriantiems mažiau kaip 40 kg, kadangi dozė nėra pritaikyta šioms pacientų grupėms. Tokioms pacientų grupėms yra tinkamesnės paracetamolio dozės ir (arba) farmacinės formos.

 

Kiti vaistai ir Grippostad

 

Jeigu vartojate arba neseniai vartojote kitų vaistų arba dėl to nesate tikri, apie tai pasakykite gydytojui arba vaistininkui.

 

Kartu su šiuo vaistu negalima vartoti vaistų nuo gripo, peršalimo ar slogos, skausmui malšinti arba tokių vaistų, kuriuose yra paracetamolio ar kito nesteroidinio vaisto nuo uždegimo.

 

Kartu vartojant įvairių vaistų, kurie sužadina kepenų fermentus, pvz., kai kurių migdomųjų ir vaistų nuo traukulių (pvz., fenobarbitalio, fenitoino, karbamazepino) ir rifampicino, gali padidėti kepenis žalojantis paracetamolio poveikis. Tai taip pat aktualu kartu su šiuo vaistu vartojant  alkoholį.

 

Kartu vartojant paracetamolio ir chloramfenikolio gali žymiai sumažėti chloramfenikolio ekskrecija ir dėl to padidėti šio vaisto toksinis poveikis.

 

Sunku nustatyti paracetamolio ir kumarino darinių sąveikos klinikinę reikšmę. Todėl pacientus, geriančius antikoaguliantų (vaistų, mažinančių kraujo krešėjimą) ir ilgą laiką vartojančius Grippostad, reikia nuolatos stebėti.

 

Paracetamolį ir AZT (zinovudiną) vartojant kartu padidėja neutropenijos (sumažėja baltųjų kraujo ląstelių kiekis) pavojus. Todėl kartu vartoti AZT ir Grippostad galima tik stebint gydytojui.

 

Kartu vartojant vaistų, lėtinančių maisto pasišalinimą iš skrandžio, pvz., propantelino, paracetamolio rezorbcija ir poveikio pradžia gali sulėtėti.

 

Kartu vartojant vaistų, kurie greitina maisto pasišalinimą iš skrandžio, pvz., metoklopramido, paracetamolio rezorbcija ir poveikio pradžia gali pagreitėti.

 

Šios atsargumo priemonės svarbios ir tuo atveju, jeigu neseniai vartojote kitų vaistų.

 

Nėštumas ir žindymo laikotarpis

Jeigu esate nėščia, žindote kūdikį, manote, kad galbūt esate nėščia, arba planuojate pastoti, tai prieš vartodama šį vaistą, pasitarkite su gydytoju arba vaistininku.

 

Nėštumas

Jei būtina, Grippostad galima vartoti nėštumo metu. Turėtumėte vartoti kuo mažesnę vaisto dozę, kurios pakanka skausmui ir (arba) karščiavimui sumažinti, ir vartoti vaistą kuo trumpiau. Jeigu skausmas ir (arba) karščiavimas nemažėja arba Jums reikia dažniau vartoti šį vaistą, kreipkitės į savo gydytoją.

 

Žindymas

Paracetamolis išsiskiria su motinos pienu. Kadangi iki šiol duomenų apie nepageidaujamą poveikį kūdikiams negauta, žindymo nutraukti dėl paracetamolio vartojimo paprastai nereikia.

 

Vairavimas ir mechanizmų valdymas

Grippostad 600 mg milteliai geriamajam tirpalui gebėjimo vairuoti ir valdyti mechanizmus dažniausiai neveikia.

 

Grippostad sudėtyje yra cukraus (sacharozės) ir aspartamo

Šio vaisto sudėtyje yra sacharozės (cukraus), todėl jeigu gydytojas Jums yra sakęs, kad netoleruojate kokių nors angliavandenių, kreipkitės į jį prieš pradėdami vartoti šį vaistą.

Kiekviename šio vaisto paketėlyje yra 95 mg aspartamo. Aspartamas yra fenilalanino šaltinis. Jis gali būti kenksmingas sergantiems fenilketonurija, reta genetine liga, kuria sergant fenilaninas kaupiasi organizme, nes organizmas negali jo tinkamai pašalinti.

 

 

3.       Kaip vartoti Grippostad

 

Visada vartokite šį vaistą tiksliai kaip aprašyta šiame lapelyje arba kaip nurodė gydytojas arba vaistininkas. Jeigu abejojate, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

 

Vaistas skirtas vartoti vyresniems kaip 10 metų bei daugiau nei 40kg sveriantiems vaikams ir suaugusiems.

Paprastai reikia vartoti 10-15 mg/kg vienkartinę paracetamolio dozę. Didžiausia leistina paracetamolio paros dozė suaugusiesiems - 4 gramai per parą. Šie nurodymai galioja, jeigu Jūsų gydytojas nenurodė Grippostad vartoti kitaip. Visada vartokite Grippostad tiksliai taip, kaip nurodyta pakuotės lapelyje ir (arba) paskyrė Jūsų gydytojas, kad gydymas šiuo vaistu būtų veiksmingas ir saugus.

 

Jei gydytojas nepaskyrė kitaip, prašome Grippostad gerti taip, kaip nurodyta žemiau.

Kūno svoris (kg)

Amžius (metais)

Vienkartinė Grippostad dozė

Didžiausia Grippostad dozė per parą

Virš 40 kg

Vyresniems kaip 12 metų vaikams ir suaugusiesiems

1 paketėlis

Iki 6 paketėlių

Ne mažiau kaip 40 kg

10-12 metų vaikams

1 paketėlis

3 paketėliai

 

Vaisto reikia vartoti ne dažniau nei kas 4 – 8 valandos.

 

Vieno paketėlio turinį reikia supilti į puodelį, pripilti karšto, bet ne verdančio, vandens ir, gerai išmaišius bei ištirpinus, išgerti karštą. Paruoštas tirpalas yra balkšvos spalvos.

 

Pastaba

Pacientams, kurių kepenų arba inkstų veikla yra sutrikusi arba sergantiems Žilbero sindromu, prieš vartojant vaisto reikia pasitarti su gydytoju.

Grippostad 600 mg miltelių geriamajam tirpalui negalima vartoti pacientams, sergantiems fenilketonurija, nes šio preparato sudėtyje yra saldiklio asparatamo, kuris organizme virsta fenilalaninu. Pacientams, segantiems fenilketonurija, yra kitos paracetamolio formos be aspartamo.

 

Ką daryti pavartojus per didelę Grippostad dozę?

 

Pavartojus per didelę Grippostad dozę pradžioje (pirmą parą) gali pasireikšti pykinimas, vėmimas, prakaitavimas, mieguistumas ir bendras negalavimas. Nors antrą dieną subjektyvi savijauta žymiai pagerėja, gali progresuoti kepenų pakenkimas, kuris trečią dieną gali baigtis kepenų koma.

 

Jeigu manote, kad perdozavote paracetamolio, nedelsiant kreipkitės į gydytoją (pvz., telefonu kvieskite greitąją pagalbą), kad būtų suteikta pagalba: sukeltas vėmimas arba išplautas skrandis ne vėliau kaip 6 valandos po išgėrimo, suleistas priešnuodis į veną, pvz., cisteaminas arba acetilcisteinas; jei po išgėrimo praėjo ne daugiau kaip 8 valandos, kad būtų sumažintas paracetamolio metabolitų ląsteles žalojantis poveikis. Dializė gali sumažinti paracetamolio koncentraciją plazmoje.

 

Kitos gydomosios priemonės, apsinuodijus paracetamoliu, priklauso nuo apsinuodijimo masto, fazės ir klinikinių simptomų.

 

Pamiršus pavartoti Grippostad

Negalima vartoti dvigubos dozės norint kompensuoti praleistą dozę. Toliau gydymą reikia tęsti Grippostad vartojimą rekomenduojamomis dozėmis.

 

Nustojus vartoti Grippostad

Specialių atsargumo priemonių nereikia, jeigu vaistą vartojate kaip nurodyta.

Ilgą laiką ir nerekomenduojamomis didelėmis dozėmis vartojus vaistą bei staiga nutraukus jo vartojimą gali pasireikšti galvos skausmas, nuovargis, raumenų skausmas, nervingumas ir vegetaciniai simptomai. Per kelias dienas šie nutraukimo sukelti simptomai išnyksta. Tuo metu reikia vengti vartoti skausmą malšinančių vaistų ir pasikonsultuoti su gydytoju.

 

Jeigu kiltų daugiau klausimų dėl šio vaisto vartojimo, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

 

 

4.       Galimas šalutinis poveikis

 

Šis vaistas, kaip ir visi kiti, gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems žmonėms.

 

Žemiau išvardytas nepageidaujamas poveikis, pasireiškęs gydant Grippostad 600 mg milteliais geriamajam tirpalui. Šalutinio poveikio dažnis apibūdinamas taip: labai dažnas (≥ 1/10), dažnas (nuo ≥ 1/100 iki < 1/10), nedažnas (nuo ≥ 1/1000 iki < 1/100), retas (nuo ≥ 1/10000 iki < 1/1000), labai retas (< 1/10000) ir nežinomas (negali būti apskaičiuotas pagal turimus duomenis).

 

Kraujo ir limfinės sistemos sutrikimai:

Labai retas:            dėl paracetamolio vartojimo labai retai pasireiškė trombocitopenija, leukopenija, anemija, agranuliocitozė arba pancitopenija.

 

Imuninės sistemos sutrikimai:

Labai retas:            paracetamolis gali sukelti padidėjusio jautrumo reakcijas (angioedemą, dusulį, prakaitavimą, pykinimą, kraujospūdžio kritimą iki šoko).

 

Akies sutrikimai:

Labai retas:            ūminė glaukoma (uždaro kampo glaukoma), regos sutrikimai.

 

Kvėpavimo sistemos sutrikimai:

Labai retas:            kai kuriems asmenims, turintiems polinkį, paracetamolis gali sukelti bronchų spazmą (vaistų nuo skausmo sukeltą astmą), gerklės deginimą.

 

Virškinimo trakto sutrikimai:

Labai retas:            virškinimo sistemos sutrikimo simptomai, burnos džiūvimas.

 

Odos ir poodinio audinio sutrikimai:

Labai retas:            padidėjusio odos jautrumo reakcijos. Buvo gauta pranešimų apie sunkias odos reakcijas.

 

Inkstų ir šlapimo takų sutrikimai:

Labai retas:            šlapinimosi sutrikimai; ilgai vartojant preparatą didelėmis dozėmis gali sutrikti inkstų veikla.

 

Kepenų ir tulžies sistemos sutrikimai:

Labai retas:            ilgai vartojant preparatą didelėmis dozėmis gali sutrikti kepenų veikla.

Perdozavimas gali sukelti sunkų kepenų pakenkimą.

 

Bendri sutrikimai ir vartojimo vietos pažeidimai:

Labai retas:            nuovargis, galvos skausmas, prakaitavimas, hipotermija.

 

Nervų sistemos sutrikimai:

Nedažnas: galvos svaigimas, mieguistumas, nervingumas.

 

Pranešimas apie šalutinį poveikį

Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis, įskaitant šiame lapelyje nenurodytą, pasakykite gydytojui arba vaistininkui. Apie šalutinį poveikį taip pat galite pranešti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nemokamu telefonu 8 800 73568 arba užpildyti interneto svetainėje www.vvkt.lt esančią formą ir pateikti ją Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos vienu iš šių būdų: raštu (adresu Žirmūnų g. 139A, LT-09120 Vilnius), nemokamu fakso numeriu 8 800 20131, el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt, taip pat per Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainę (adresu http://www.vvkt.lt). Pranešdami apie šalutinį poveikį galite mums padėti gauti daugiau informacijos apie šio vaisto saugumą.

 

 

5.       Kaip laikyti Grippostad

 

Šį vaistą laikykite vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje.

Laikyti ne aukštesnėje kaip 30 ºC temperatūroje.

 

Ant dėžutės ir paketėlio po „EXP“ nurodytam tinkamumo laikui pasibaigus, šio vaisto vartoti negalima. Vaistas tinkamas vartoti iki paskutinės nurodyto mėnesio dienos.

 

Vaistų negalima išmesti į kanalizaciją arba su buitinėmis atliekomis. Kaip išmesti nereikalingus vaistus, klauskite vaistininko. Šios priemonės padės apsaugoti aplinką.

 

 

6.       Pakuotės turinys ir kita informacija

 

Grippostad sudėtis

-          Veiklioji medžiaga yra paracetamolis. Viename paketėlyje yra 600 mg paracetamolio.

-          Pagalbinės medžiagos yra askorbo rūgštis, aspartamas (E951), etilceliuliozė, bevandenis koloidinis silicio dioksidas, sacharozė, bevandenė citrinų rūgštis, citrinų skonio medžiaga.

 

Grippostad išvaizda ir kiekis pakuotėje

 

Milteliai geriamajam tirpalui yra baltos spalvos.

Grippostad tiekiamas kartono dėžutėse, kiekvienoje iš jų yra po 5 arba 10 paketėlių.

Gali būti tiekiamos ne visų dydžių pakuotės.

 

Registruotojas ir gamintojas

STADA Arzneimittel AG

Stadastrasse 2-18

D-61118 Bad Vilbel

Vokietija

 

Jeigu apie šį vaistą norite sužinoti daugiau, kreipkitės į vietinį registruotojo atstovą.

 

UAB „STADA-Nizpharm-Baltija“

Goštauto 40A

LT-03163 Vilnius

Tel. +37052603926

ofisas@stada.lt

 

Šis pakuotės lapelis paskutinį kartą peržiūrėtas 2019-09-16.

 

Išsami informacija apie šį vaistą pateikiama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje http://www.vvkt.lt/.

Vaistinės, turinčios prekę
Pirkėjai, pirkę šią prekę, taip pat įsigijo
Lady ANION
4,55€
Žemiausia kaina per 30 d.: ()
Bromhexine-Grindeks
7,31€
Žemiausia kaina per 30 d.: ()
Paracetamol-ratiopharm
3,71€
Žemiausia kaina per 30 d.: ()
Paracetamolis
3,44€
Žemiausia kaina per 30 d.: ()

Mano krepšelis