QUINTOR, 500 mg, plėvele dengtos tabletės, N10

Informacinis lapelis

QUINTOR  250 mg plėvele dengtos tabletės

QUINTOR 500 mg plėvele dengtos tabletės

Ciprofloksacinas

 

Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš pradėdami vartoti vaistą, nes jame pateikiama Jums svarbi informacija.

-                    Neišmeskite šio lapelio, nes vėl gali prireikti jį perskaityti.

-                    Jeigu kiltų daugiau klausimų, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

-        Šis vaistas skirtas tik Jums, todėl kitiems žmonėms jo duoti negalima. Vaistas gali jiems pakenkti (net tiems, kurių ligos požymiai yra tokie patys kaip Jūsų).

-        Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis (net jeigu jis šiame lapelyje nenurodytas), kreipkitės į gydytoją arba vaistininką. Žr. 4 skyrių.

 

Lapelio turinys

1.                   Kas yra QUINTOR ir kam jis vartojamas

2.                   Kas žinotina prieš vartojant QUINTOR

3.                   Kaip vartoti QUINTOR

4.                   Galimas šalutinis poveikis

5.                   Kaip laikyti QUINTOR

6.                   Pakuotės turinys ir kita informacija

 

 

1.                   Kas yra QUINTOR ir kam jis vartojamas

 

QUINTOR (ciprofloksacino hidrochloridas) priklauso antibiotikų, vadinamų chinolonais, grupei, jis naikina infekciją sukeliančias bakterijas. Ciprofloksacinui jautrių mikroorganizmų sukeltų infekcinių ligų gydymas: kvėpavimo sistemos, ausų, nosies ir gerklės, akių, šlapimo takų, odos ir minkštųjų audinių, kaulų ir sąnarių, tulžies takų, intraabdominalinės infekcijos, virškinimo trakto, dubens organų, sisteminių ligų.

Suaugusieji

QUINTOR  plėvele dengtos tabletės naudojamos šių suaugusiųjų bakterinių infekcijų gydymui:

·        kvėpavimo takų infekcijos;

·        užsitęsusios arba pasikartojančios ausų ir prienosinių ančių infekcijos;

·        šlapimo takų infekcijos;

·        moterų lytinių organų infekcijos;

·        sėklidžių infekcijos;

·        virškinamojo trakto ir pilvo ertmės infekcijos;

·        odos ir minkštųjų audinių infekcijos;

·        kaulų ir sąnarių infekcijos.

·        Pacientų, kuriems yra leukocitų skaičius labai mažas (neutropenija), gydymui ir profilaktika;

·        Pacientų, kuriems yra leukocitų skaičius labai mažas (neutropenija), infekcijų prevencijai;

·         Neisseria meningitidis sukeltų infekcijų prevencijai;

·        įkvėpus juodligės sukėlėjų.

 

Jei sergate sunkia infekcine liga, kurią sukėlė daugiau kaip vienos rūšies bakterijos, kartu su QUINTOR Jums gali būti paskirtas papildomas gydymas antibiotikais.

 

Vaikai ir paaugliai

QUINTOR  plėvele dengtos tabletės, prižiūrint medicinos personalui,  yra naudojamos šių vaikų ir paauglių bakterinių infekcijų gydymui:

 

· Sergančiųjų cistine fibroze vaikų ir paauglių plaučių ir bronchų infekcijos;

 

 

· Komplikuotos šlapimo takų infekcijos ir pielonefritas.

· Įkvėpus juodligės sukėlėjų.

 

 

2.                   Kas žinotina prieš vartojant QUINTOR

 

QUINTOR vartoti negalima:

·                jeigu yra alergija ciprofloksacinui, kitokiems chinolonų grupės antibakteriniams preparatams arba bet kuriai pagalbinei šio vaisto medžiagai (jos išvardytos 6 skyriuje);.

·                kartu su tizanidinu, dėl nepageidaujamo tizanidino koncentracijos serume padidėjimo, sukeliančios šalutinius poveikius (hipotenzija, mieguistumą);

·                kartu su agomelatinu;

·                nėščioms moterims, žindyvėms (šio vaisto skiriama tada, kai laukiamas gydomasis poveikis yra didesnis už galimą pavojų).

 

Įspėjimai ir atsargumo priemonės

Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku, prieš pradėdami vartoti QUINTOR, jeigu:

·                esate arba manote, kad esate, nėščia;

·                žindote;

·                jei sergate epilepsija ar kita neurologine liga,

·                yra inkstų sutrikimas (gali prireikti keisti dozę);

·                kepenų funkcija sutrikusi (gydytojas gali norėti patikrinti, ar ji nesusilpnėjo). Pasakykite gydytojui, jei Jums yra gelta (akių baltymų ar odos pageltimas);

·                jei sergate generalizuota miastenija (kai pasireiškia tam tikros rūšies raumenų nusilpimas);

·                šeimoje buvo arba Jums yra įgimtas G6PD (tam tikro fermento) trūkumas, kuris gali sukelti tam tikrų cheminių medžiagų trūkumą raudonuosiuose kraujo kūneliuose bei lemti jų irimą, sukeliantį anemiją bei geltą;

·                jei kada nors buvo širdies ritmo sutrikimų (aritmijų);

        vartojate bet kokių kitokių vaistinių preparatų (kadangi kai kurie medikamentai

          gali keisti QUINTOR poveikį ir todėl jų reikėtų nevartoti).

       Jeigu gydote dantis ar bus reikalinga chirurginė operacija ir procedūros metu reikės

          sukelti  anesteziją arba jeigu reikės atlikti kraujo arba šlapimo tyrimą, pasakykite

          gydytojui, kad vartojate QUINTOR tablečių.

 

Kiti specialūs įspėjimai

 

  • Vartojant QUINTOR tablečių, reikės gerti daug skysčių (prieš tai įsitikinus, kad nesergate inkstų ar širdies ligomis). Vartojant QUINTOR šlapime gali atsirasti smulkių kristalų (tokia būklė vadinama kristalurija). Plika akimi Jūs šių kristalų nepamatysite. Geriant daug skysčių, galima užkirsti kelią tokiai būklei atsirasti. Tačiau jeigu vartojate QUINTOR tablečių ir pajutote skausmą ar diskomfortą šlapinantis, nedelsdami pasakykite gydytojui.
  • Vartojant šio preparato, gali pasireikšti mieguistumas bei sumažėti budrumas, ypač tuo atveju, jei kartu geriama alkoholio. Nevairuokite, nevaldykite mechanizmų bei nedarykite kitų budrumo reikalaujančių veiksmų, nepasitarę su gydytoju.
  • Gali atsirasti sausgyslių uždegimas ar skausmas, ypač jei esate vyresniojo amžiaus bei kartu vartojate medikamentų, vadinamų steroidais, pavyzdžiui, hidrokortizono. Jei pajutote, kad atsirado minėtų simptomų, nutraukite preparato vartojimą ir nedelsdami kreipkitės į gydytoją bei suteikite pažeistai kojai ramybę. Be gydytojo leidimo kitos dozės negerkite.
  • Gali pasireikšti sunkus nuolatinis viduriavimas, išmatose gali būti kraujo bei gleivių (ir vartojant preparato, ir jų vartojimą nutraukus). Nedelsdami kreipkitės į gydytoją, kadangi tai gali būti būklė, vadinama pseudomembraniniu kolitu. Kartais ji gali būti pavojinga gyvybei.
  • Ciprofloksaciną atsargiai reikia vartoti, jei sergate epilepsija arba kita neurologine liga. Galite pajusti su CNS susijusį pašalinį poveikį. Jeigu taip atsitiktų, ciprofloksacino vartojimą reikia nutraukti.
  • Gauta pranešimų apie ciprofloksacinu gydytų pacientų polineuropatijos atvejus (diagnozė buvo pagrįsta, remiantis simptomais, pvz., skausmu, deginimu, dilgčiojimas, nutirpimas, jutimo sutrikimais ar raumenų silpnumu, pasireiškiančiais atskirai ar kartu su kitais simptomais). Tiems pacientams, kuriems pasireiškia neuropatijos simptomų, pvz., skausmas, deginimas, dilgčiojimas, tirpimas ir (arba) silpnumas, ciprofloksacino vartojimą reikia nutraukti, saugant, kad neišsivystytų negrįžtamas sutrikimas.
  • Stenkitės nebūti stiprioje saulės šviesoje, nesideginkite, venkite kitokių ultravioletinių spindulių, kadangi vartojant QUINTOR jautrumas šiems spinduliams padidėja.

Pirmą kartą pavartojus QUINTOR, Jums gali pasireikšti psichiatrinių reakcijų. Jei sergate depresija ar psichoze, gydymui naudojant QUINTOR, simptomai gali pablogėti. Jei taip atsitiktų, nutraukite QUINTOR vartojimą ir skubiai susisiekite su gydytoju.

Pirmą kartą pavartojus QUINTOR, Jums gali pasireikšti sunki, ūmi alerginė reakcija (anafilaksinė reakcija arba šokas, angioedema). Netgi po pirmos dozės yra maža tikimybė, kad įvyks sunki alerginė reakcija su šiais simptomais: spaudimu krūtinėje, galvos svaigimu, pykinimu arba alpuliu, arba svaigimo pojūčiu stojantis. Jei taip atsitiktų, nutraukite QUINTOR vartojimą ir skubiai susisiekite su gydytoju.

  • Jei Jums reikia atlikti šlapimo arba kraujo tyrimus, pasakykite gydytojui arba laboratorijos darbuotojams, kad vartojate QUINTOR.
  • QUINTOR gali sukelti kepenų pakenkimų. Jei pastebėsite kokių nors simptomų, pavyzdžiui, apetito nebuvimas, gelta (odos pageltimas), šlapimo patamsėjimas, niežulys, pilvo skausmai, nustokite vartoti QUINTOR ir tuoj pat susisiekite su gydytoju.
  • Dėl QUINTOR vartojimo gali sumažėti leukocitų skaičius ir nusilpti Jūsų atsparumas infekcijoms. Jei Jums pasireiškia tokie infekcijos simptomai, kaip karščiavimas ir ryškus bendros būklės pablogėjimas, arba karščiavimas su tokiais vietiškai pasireiškiančiais simptomais, kaip gerklės (ryklės, burnos) skausmas ar šlapinimosi sutrikimai, turite nedelsdami pasikonsultuoti su gydytoju. Bus atliekamas kraujo tyrimas, patikrinant, ar nėra galimo leukocitų skaičiaus sumažėjimo (agranuliocitozės). Svarbu pasakyti gydytojui, kokius vaistus vartojate.

 

Jei sutrinka regėjimas arba pasireiškia bet koks kitoks poveikis akims, būtina nedelsiant kreiptis į akių specialistą.

 

Kiti vaistai ir QUINTOR

 

Jeigu vartojate arba neseniai vartojote kitų vaistų arba dėl to nesate tikri, apie tai pasakykite gydytojui arba vaistininkui.

 

Nevartokite QUINTOR kartu su tizanidinu, nes dėl to gali atsirasti nepageidaujamų reiškinių, pavyzdžiui, sumažėti kraujospūdis ar atsirasti mieguistumas (žr. 2 skyrių „Quintor vartoti negalima“).

 

Yra žinoma, kad šie vaistai jūsų organizme reaguoja su QUINTOR. QUINTOR vartojimas kartu su šiais vaistais, gali turėti įtakos šių vaistų terapiniam poveikiui. Dėl to taip pat gali padidėti šių nepageidaujamų reiškinių pasireiškimo tikimybė.

 

Praneškite gydytojui, jeigu vartojate šiuos vaistus

 

  • bet kokį vaistą nuo širdies ritmo sutrikimo;
  • makrolidų grupės antibiotiką (pvz., eritromiciną);
  • varfariną arba kitus geriamuosius antikoaguliantus (kraujui skystinti);
  • probenecidą (podagrai);
  • metotreksatą (tam tikroms vėžio rūšims, žvynelinei, reumatoidiniam artritui gydyti);
  • teofliną (kvėpavimo sutrikimams);
  • tizanidiną (raumenų spazmams ir išsėtinei sklerozei gydyti);
  • agomelatiną (vaistą nuo depresijos);
  • zolpidemą (vaistą nuo nemigos);
  • glibenklamidą (vaistą nuo cukrinio diabeto);
  • klozapiną ar kitokį vaisto nuo psichikos ligų);
  • ropinirolį (Parkinsono ligai gydyti);
  • fenitoiną (epilepsijai);
  • lidokainą (vaistą nuo širdies ritmo sutrikimo);
  • duloksetiną ar kitokį vaistą nuo depresijos;
  • sildenafilį (vaistą nuo erekcijos sutrikimo);
  • metoklopramidą, omeprazolą (vaistus nuo virškinimo sutrikimo);
  • ciklosporiną (vaistą, vartojamą po organo persodinimo).

 

Vartojant QUINTOR, gali padidėti šių vaistų koncentracija kraujyje:

 

  • pentoksifilino (kraujotakos ligoms gydyti);
  • kofeino.

 

Kai kurie vaistai gali susilpninti QUINTOR poveikį. Praneškite gydytojui, jeigu vartojate šiuos vaistus:

 

  • vaistus rūgštingumui mažinti;
  • mineralų papildus;
  • sukralfatą;
  • polimerinių fosfatų rišiklį (pvz., sevelamerą);
  • vaistus arba papildus, kurių sudėtyje yra su kalcio, magnio, aliuminio arba geležies.

Jei šiuos vaistus vartoti būtina, vartokite QUINTOR likus dviem valandom iki šių vaistų vartojimo
ir ne mažiau kaip keturioms valandoms po jų vartojimo.

QUINTOR vartojimas su maistu ir gėrimais

 

Jei QUINTOR vartojate valgio metu, nevalgykite ir negerkite jokių pieno produktų (pavyzdžiui, pieno ar jogurto) arba gėrimų, kuriuose pridėta kalcio, kai geriate tabletes, nes jie gali pakenkti veikliosios medžiagos įsisavinimui.

 

Nėštumas ir žindymo laikotarpis

 

Jeigu esate nėščia, žindote kūdikį, manote, kad galbūt esate nėščia arba planuojate pastoti, tai prieš vartodama šį vaistą pasitarkite  su gydytoju arba vaistininku.

 

Nėštumo metu patartina vengti vartoti QUINTOR. Praneškite gydytojui, jeigu planuojate pastoti.

 

Žindymo metu QUINTOR nevartokite, nes ciprofloksacinas išsiskiria su motinos pienu ir gali pakenkti Jūsų kūdikiui.

 

Vairavimas ir mechanizmų valdymas

 

QUINTOR gali sumažinti Jūsų budrumą. Gali pasireikšti nepageidaujamos neurologinės reakcijos. Todėl prieš vairuodami arba prieš valdydami mechanizmus įsitikinkite, kad žinote, kaip Jus veikia QUINTOR. Jei abejojate, pasitarkite su gydytoju.

 

 

3.                   Kaip vartoti QUINTOR

 

Visada vartokite šį vaistą tiksliai kaip nurodė gydytojas. Jeigu abejojate, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

 

Vaisto dozę ir vartojimo trukmę nustato gydytojas. Geriausias QUINTOR poveikis pasireiškia tik tokiu atveju, jei pacientas tiksliai laikosi gydytojo nurodymų.

Nutraukti gydymo anksčiau laiko negalima, nors savijauta ir pagerėja, nes ligos simptomai dažnai išnyksta anksčiau negu visiškai sunaikinama infekcija.

Jei gydymo trukmė nepakankama arba vaisto vartojimas nutrauktas per anksti, liga gali paūmėti.

a.                   Nurykite tabletes, užsigerdami dideliu kiekiu skysčio. Nekramtykite tablečių, nes jų skonis nėra malonus.

b.                   Stenkitės išgerti tabletes maždaug tuo pačiu metu kiekvieną parą.

c.                   Galite išgerti tabletes, kai valgote, arba tarp valgymų. Bet koks su maistu gaunamas kalcis rimtai neįtakoja įsisavinimo. Vis dėlto, nevartokite QUINTOR tablečių su tokiais pieno produktais, kaip pienas arba jogurtas, arba kalciu praturtintomis vaisių sultimis (pvz., kalciu praturtintomis apelsinų sultimis).

 

Nepamirškite gerti daug skysčių, kai vartojate QUINTOR.

 

Atsižvelgdamas į ligos sunkumą, mikrobo jautrumą ir infekcijos lokalizaciją, gydytojas gali skirti vieną iš lentelėje pateiktų dozavimo būdų.

 

Infekcinė liga

Suaugusių žmonių paros dozė

Apatinių ir viršutinių šlapimo takų įprastinė infekcinė liga

Du kartus per parą reikia gerti po 250 mg

Sunki šlapimo takų infekcinė liga

Dozė priklauso nuo ligos sunkumo.

Du kartus per parą reikia gerti po 250 mg arba po 500 mg

Kvėpavimo takų infekcinė liga (pvz., bronchitas)

Du kartus per parą reikia gerti po 250 mg arba po 500 mg

Kitokia infekcinė liga

Du kartus per parą reikia gerti po 500 mg

Sunki infekcinė liga (pvz., kaulų, kvėpavimo takų), pasireiškusi ligoniams, sergantiems cistine fibroze

Du kartus per parą reikia gerti po 750 mg preparato

 

Jei sergama įprastine apatinių kvėpavimo takų infekcine liga, rekomenduojama vartoti du kartus per parą po 250 mg preparato. Gydymo trukmė 3 paros.

 

Cistine fibroze sergantiems 5 – 17 metų vaikams ir paaugliams, susirgusiems ūmine infekcine liga, rekomenduojama vartoti geriamojo QUINTOR 20 mg/kg kūno svorio dozę du kartus per parą. Šią dozę reikia padalyti į dvi lygias dalis ir gerti kas 12 valandų. Bendra geriamojo vaisto paros dozė turi būti ne didesnė kaip 1500 mg (t.y. medikamento reikia gerti po 750 mg du kartus per parą). Gydymo trukmė yra 10 – 14 dienų.

Kokią dozę turėtų vartoti vaikai, sergantys inkstų ar kepenų nepakankamumu, tiksliai nežinoma, nes tyrimų neatlikta.

Jei vyrai suserga ūmine nekomplikuota gonorėja ir jei pažeista tik šlaplė, pakanka vienkartinės 250 mg QUINTOR dozės.

Jei gonorėjos simptomai (pvz., išskyros) per kelias dienas nesumažėja, reikia kreiptis į gydytoją, kad jis nustatytų, ar nepasireiškė antrinė infekcija, kurios vienkartinė preparato dozė nesunaikino.

 

Juodligė

Įtarus ar įsitikinus, kad įkvėpta juodligės sukėlėjų, gydymą būtina pradėti nedelsiant. Paprastai pradžioje profilaktikai ar gydyti ciprofloksacino reikia injekuoti į veną.

Po to, atsižvelgiant į ligos eigą, QUINTOR reikia gerti:

suaugusiems žmonėms du kartus per parą po 500 mg preparato, vaikams - du kartus per parą po 15 mg/kg kūno svorio. Didžiausia paros dozė vaikams - 500 mg.

Jei žmogus buvo juodligės sukėlėjų užkrėstoje aplinkoje, infekcinės ligos profilaktikos ar gydymo trukmė yra 60 parų.

 

Gydytojo paskirto dozavimo savavališkai keisti negalima. Jei manoma, kad medikamento poveikis yra per silpnas arba per stiprus, reikia kreiptis į gydytoją arba vaistininką.

 

Pradėjus vartoti preparato

Preparato pavartoję kelias dienas, galite pasijusti geriau, tačiau nenutraukite jo vartojimo. Norint visiškai išgyti, tablečių reikia gerti tiek laiko, kiek nurodė gydytojas.

Įprastinė gydymo trukmė yra  5-21 diena, bet jei liga sunki, preparato gali tekti vartoti ilgiau. Svarbu baigti skirtą gydymo kursą.

Jeigu vaikui ar paaugliui yra cistinė fibrozė ir pasireiškė infekcinė plaučių liga, medikamento reikia vartoti 10 – 14 dienų. Sergant juodlige, gydymas gali trukti 60 dienų.

Daugumai pacientų, vartojančių šio preparato, šalutinio poveikio nepasireiškia, tačiau, kaip ir vartojant kitų medikamentų, jis gali atsirasti. Tokiu atveji nedelsdami pasakykite gydytojui.

Vaistinio preparato vartokite tiek, kiek paskyrė gydytojas, nenutraukite jų vartojimo net pasijutę geriau.

Ką daryti pavartojus per didelę QUINTOR dozę

QUINTOR visada vartokite tiksliai taip, kaip nurodė gydytojas, arba kaip nurodyta informaciniame lapelyje. Neviršykite gydytojo pakirtos dozės. Jeigu netyčia išgėrėte per didelę dozę, nedelsdami kreipkitės į gydytoją arba artimiausios ligoninės skubios pagalbos skyrių. Pasiimkite tabletes ir pakuotę, kad gydytojas žinotų, ko buvo perdozuota.

 

Pamiršus pavartoti QUINTOR

Jei pamiršote išgerti dozę, nesijaudinkite. Išgerkite ją nedelsdami, kai tik prisiminsite, vėliau preparato vartokite taip, kaip įpratę. Jeigu beveik atėjęs kitos dozės gėrimo laikas, pamirštą dozę praleiskite (vėliau vietoj jos dvigubos dozės vartoti negalima).

 

Nustojus vartoti QUINTOR

 

Svarbu užbaigti gydymo kursą, netgi tuo atveju, jei po keleto parų pradėjote geriau jaustis. Jei nustosite gerti vaistus per anksti, infekcija gali būti nevisiškai išgydyta, ir infekcijos simptomai gali pablogėti. Taip pat gali išsivystyti atsparumas antibiotikui.

 

Jeigu kiltų daugiau klausimų dėl šio vaisto vartojimo, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

 

 

4.                   Galimas šalutinis poveikis

 

Šis vaistas, kaip ir kiti, gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems žmonėms.

 

Jeigu pasireiškė sunkus šalutinis poveikis arba pastebėjote šiame lapelyje nenurodyta šalutinį poveikį, pasakykite gydytojui arba vaistininkui.

 

Dažnai pasireiškiantis šalutinis poveikis (nuo 1 iki 10 žmonių iš kiekvieno 100 gali atsirasti):

-          pykinimas, viduriavimas;

-          sąnarių skausmai vaikams.

Nedažnai pasireiškiantis šalutinis poveikis (nuo 1 iki 10 žmonių iš kiekvieno 1000 gali atsirasti):

-          grybelinės superinfekcijos;

-          didelės eozinofilų, tam tikros rūšies leukocitų, koncentracijos;

-          apetito nebuvimas (anoreksija);

-          hiperaktyvumas arba sujaudinimas;

-          galvos skausmas, svaigulys, miego sutrikimai, skonio suvokimo sutrikimai;

-          vėmimas, pilvo skausmas, tokios virškinimo problemos, kaip diskomfortas skrandyje (nevirškinimas aba rėmuo) arba dujų susidarymas;

-          padidėjęs kai kurių medžiagų kiekis kraujyje (transaminazių ir (arba) bilirubino);

-          išbėrimas, niežulys arba dilgėlinė;

-          sąnarių skausmai suaugusiems;

-          sutrikusi inkstų funkcija;

-          raumenų ir kaulų skausmas, negalavimas (astenija) arba karščiavimas;

-          šarminės fosfatazės (tam tikros kraujyje esančios medžiagos) padaugėjimas kraujyje.

Retai pasireiškiantis šalutinis poveikis (nuo 1 iki 10 žmonių iš kiekvieno 10 000 gali atsirasti):

-          žarnų uždegimas (kolitas), susijęs su antibiotikų vartojimu (labai retais atvejais gali būti mirtinas) (Žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“);

-          kraujo sudėties pokyčiai (leukopenija, leukocitozė, neutropenija, anemija), sumažėjęs arba padidėjęs krešėjimo faktoriaus (trombocitų) kiekis;

-          alerginė reakcija, patinimas (edema) arba staigus odos ir gleivinių patinimas (angioedema);

-          padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje (hiperglikemija);

-          konfuzija, orientacijos sutrikimas, nerimo reakcijos, keisti sapnai, depresija arba haliucinacijos;

-          dilgsėjimas galūnėse, neįprastai jautri reakcija į jutimų stimulus, sumažėjęs odos jautrumas, tremoras, traukuliai (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“);

-          regėjimo problemos;

-          spengimas ausyse, kurtumas, klausos sutrikimas;

-          greitas širdies plakimas (tachikardija);

-          kraujagyslių išsiplėtimas (vazodiletacija), žemas kraujospūdis arba alpimas;

-          dusulys, įskaitant ir astmos simptomus;

-          kepenų ligos, gelta (cholestazinė gelta) arba hepatitas;

-          jautrumas šviesai (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“);

-          raumenų skausmai, sąnarių uždegimas, raumenų tonuso padidėjimas arba mėšlungis;

-          inkstų nepakankamumas, kraujo arba kristalų buvimas šlapime (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“); šlapimo takų uždegimas;

-          skysčių susilaikymas arba sustiprėjęs prakaitavimas;

-          nenormalūs krešėjimo faktoriaus (protrombino) rodikliai arba padidėjusi fermento amilazės koncentracija.

 

 

Labai retai pasireiškiantis šalutinis poveikis (mažiau kaip 1 žmogui iš kiekvienų 10 000 gali atsirasti):

-          tam tikras eritrocitų skaičiaus sumažėjimas (hemolizinė anemija); pavojingas leukocitų skaičiaus sumažėjimas (agranuliocitozė); eritrocitų, leukocitų ir trombocitų skaičiaus sumažėjimas (pancitopenija), kuri gali būti mirtina, ir kaulų čiulpų slopinimas, kuris taip pat gali būti mirtinas;

-          sunkios alerginės reakcijos (anafilaksinė reakcija arba anafilaksinis šokas, kuris gali baigtis mirtimi – seruminė liga) (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“);

-           psichikos sutrikimai (psichozinės reakcijos) (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“);

-          migrena, sutrikusi koordinacija, nestabili eisena (eisenos sutrikimai), kvapų jutimo sutrikimas (uoslės sutrikimai), smegenų spaudimas (intrakranijinis spaudimas);

-          spalvų suvokimo sutrikimai;

-          kraujagyslių sienelės uždegimas (vaskulitas);

-          pankreatitas;

-          kepenų ląstelių žūtis (kepenų nekrozė), kuri retkarčiais pereina į gyvybei pavojingą kepenų nepakankamumą;

-          smulkus, smeigtuko galvutės dydžio kraujavimas po oda (petechijos); įvairūs odos pakenkimai ar bėrimai (pvz., galimai mirtinas Stevens – Jonson sindromas arba toksinė epidermio nekrolizė);

-          raumenų silpnumas, sausgyslių uždegimas, sausgyslių plyšimas, ypač stambios sausgyslės čiurnos užpakalinėje dalyje (Achilo sausgyslės) (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“); sunkios miastenijos simptomų pablogėjimas (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“).

 

Dažnis nežinomas (turimais duomenimis negalima įvertinti)

-          su nervų sistema susiję nusiskundimai, pvz., skausmas, deginimas, badymas, tirpimas ir (arba) galūnių nusilpimas;

-          sunkūs širdies ritmo sutrikimai, neritmiška širdies veikla (Torsades de Pointes);

-          jaučiatės susijaudinęs (manija), trykštantis optimizmu ir pernelyg aktyvus (hipomanija);

-          tarptautinio normalizuoto santykio (kraujo tyrimu nustatomo krešėjimo parametro) padidėjimas kraują skystinančių vaistų vartojantiems pacientams.

 

Pranešimas apie šalutinį poveikį

Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis, įskaitant šiame lapelyje nenurodytą, pasakykite gydytojui arba vaistininkui. Apie šalutinį poveikį taip pat galite pranešti tiesiogiai, užpildę interneto svetainėje www.vvkt.lt esančią formą, paštu Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos, Žirmūnų g. 139A, LT 09120 Vilnius, tel: 8 800 73568, faksu 8 800 20131 arba el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt. Pranešdami apie šalutinį poveikį galite mums padėti gauti daugiau informacijos apie šio vaisto saugumą.

 

 

5.                   Kaip laikyti QUINTOR

 

Šį vaistą laikykite vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje.

Laikyti ne aukštesnėje kaip 30 °C temperatūroje.

 

Lizdinę plokštelę laikyti gamintojo pakuotėje, kad preparatas būtų apsaugotas nuo šviesos ir drėgmės.

 

Ant dėžutės ir lizdinės plokštelės po „Tinka iki“ nurodytam tinkamumo laikui pasibaigus, šio vaisto vartoti negalima. Vaistas tinkamas vartoti iki paskutinės nurodyto mėnesio dienos.

 

Vaistų negalima išmesti į kanalizaciją arba su buitinėmis atliekomis. Kaip išmesti nereikalingus vaistus, klauskite vaistininko. Šios priemonės padės apsaugoti aplinką.

 

 

6.             Pakuotės turinys ir kita informacija

 

QUINTOR sudėtis

 

-                    Veiklioji medžiaga yra ciprofloksacinas. Vienoje plėvele dengtoje yra 250 mg arba 500 mg ciprofloksacino (ciprofloksacino hidrochlorido pavidalu).

-                    Pagalbinės medžiagos yra talkas, titano dioksidas (E 171), hipromeliozė, koloidinis bevandenis silicio dioksidas, makrogolis 6000.

 

QUINTOR 250 mg ir 500 mg išvaizda ir kiekis pakuotėje

 

QUINTOR 250 mg tabletės yra baltos, apskritos, abipus išgaubtos, dengtos plėvele, su vagele vienoje pusėje.

 

QUINTOR 500 mg tabletės yra baltos arba balkšvos, pailgos formos, dengtos plėvele, su vagele vienoje pusėje.

Vagelė skirta tik tabletei perlaužti, kad būtų lengviau nuryti, bet ne jai padalyti į dvi lygias dozes.

 

Kartono dėžutėje yra 10 tablečių, supakuotų lizdinėje plokštelėje.

 

Rinkodaros teisės turėtojas

UAB „Polta”

K. Petrausko 19A

LT-44162 Kaunas

Lietuva

 

 

Gamintojas

Torrent Pharma GmbH

Suedwestpark 50

90449 Nuremberg

Vokietija

 

Šis pakuotės lapelis paskutinį kartą peržiūrėtas 2017-04-26

Išsami informacija apie šį vaistą pateikiama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje http://www.vvkt.lt/    
Vaistinės, turinčios prekę

QUINTOR, 500 mg, plėvele dengtos tabletės, N10

Prekė nebetiekiama
Daugiau informacijos
Prekės kodas: 3760
Informacinis lapelis

QUINTOR  250 mg plėvele dengtos tabletės

QUINTOR 500 mg plėvele dengtos tabletės

Ciprofloksacinas

 

Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš pradėdami vartoti vaistą, nes jame pateikiama Jums svarbi informacija.

-                    Neišmeskite šio lapelio, nes vėl gali prireikti jį perskaityti.

-                    Jeigu kiltų daugiau klausimų, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

-        Šis vaistas skirtas tik Jums, todėl kitiems žmonėms jo duoti negalima. Vaistas gali jiems pakenkti (net tiems, kurių ligos požymiai yra tokie patys kaip Jūsų).

-        Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis (net jeigu jis šiame lapelyje nenurodytas), kreipkitės į gydytoją arba vaistininką. Žr. 4 skyrių.

 

Lapelio turinys

1.                   Kas yra QUINTOR ir kam jis vartojamas

2.                   Kas žinotina prieš vartojant QUINTOR

3.                   Kaip vartoti QUINTOR

4.                   Galimas šalutinis poveikis

5.                   Kaip laikyti QUINTOR

6.                   Pakuotės turinys ir kita informacija

 

 

1.                   Kas yra QUINTOR ir kam jis vartojamas

 

QUINTOR (ciprofloksacino hidrochloridas) priklauso antibiotikų, vadinamų chinolonais, grupei, jis naikina infekciją sukeliančias bakterijas. Ciprofloksacinui jautrių mikroorganizmų sukeltų infekcinių ligų gydymas: kvėpavimo sistemos, ausų, nosies ir gerklės, akių, šlapimo takų, odos ir minkštųjų audinių, kaulų ir sąnarių, tulžies takų, intraabdominalinės infekcijos, virškinimo trakto, dubens organų, sisteminių ligų.

Suaugusieji

QUINTOR  plėvele dengtos tabletės naudojamos šių suaugusiųjų bakterinių infekcijų gydymui:

·        kvėpavimo takų infekcijos;

·        užsitęsusios arba pasikartojančios ausų ir prienosinių ančių infekcijos;

·        šlapimo takų infekcijos;

·        moterų lytinių organų infekcijos;

·        sėklidžių infekcijos;

·        virškinamojo trakto ir pilvo ertmės infekcijos;

·        odos ir minkštųjų audinių infekcijos;

·        kaulų ir sąnarių infekcijos.

·        Pacientų, kuriems yra leukocitų skaičius labai mažas (neutropenija), gydymui ir profilaktika;

·        Pacientų, kuriems yra leukocitų skaičius labai mažas (neutropenija), infekcijų prevencijai;

·         Neisseria meningitidis sukeltų infekcijų prevencijai;

·        įkvėpus juodligės sukėlėjų.

 

Jei sergate sunkia infekcine liga, kurią sukėlė daugiau kaip vienos rūšies bakterijos, kartu su QUINTOR Jums gali būti paskirtas papildomas gydymas antibiotikais.

 

Vaikai ir paaugliai

QUINTOR  plėvele dengtos tabletės, prižiūrint medicinos personalui,  yra naudojamos šių vaikų ir paauglių bakterinių infekcijų gydymui:

 

· Sergančiųjų cistine fibroze vaikų ir paauglių plaučių ir bronchų infekcijos;

 

 

· Komplikuotos šlapimo takų infekcijos ir pielonefritas.

· Įkvėpus juodligės sukėlėjų.

 

 

2.                   Kas žinotina prieš vartojant QUINTOR

 

QUINTOR vartoti negalima:

·                jeigu yra alergija ciprofloksacinui, kitokiems chinolonų grupės antibakteriniams preparatams arba bet kuriai pagalbinei šio vaisto medžiagai (jos išvardytos 6 skyriuje);.

·                kartu su tizanidinu, dėl nepageidaujamo tizanidino koncentracijos serume padidėjimo, sukeliančios šalutinius poveikius (hipotenzija, mieguistumą);

·                kartu su agomelatinu;

·                nėščioms moterims, žindyvėms (šio vaisto skiriama tada, kai laukiamas gydomasis poveikis yra didesnis už galimą pavojų).

 

Įspėjimai ir atsargumo priemonės

Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku, prieš pradėdami vartoti QUINTOR, jeigu:

·                esate arba manote, kad esate, nėščia;

·                žindote;

·                jei sergate epilepsija ar kita neurologine liga,

·                yra inkstų sutrikimas (gali prireikti keisti dozę);

·                kepenų funkcija sutrikusi (gydytojas gali norėti patikrinti, ar ji nesusilpnėjo). Pasakykite gydytojui, jei Jums yra gelta (akių baltymų ar odos pageltimas);

·                jei sergate generalizuota miastenija (kai pasireiškia tam tikros rūšies raumenų nusilpimas);

·                šeimoje buvo arba Jums yra įgimtas G6PD (tam tikro fermento) trūkumas, kuris gali sukelti tam tikrų cheminių medžiagų trūkumą raudonuosiuose kraujo kūneliuose bei lemti jų irimą, sukeliantį anemiją bei geltą;

·                jei kada nors buvo širdies ritmo sutrikimų (aritmijų);

        vartojate bet kokių kitokių vaistinių preparatų (kadangi kai kurie medikamentai

          gali keisti QUINTOR poveikį ir todėl jų reikėtų nevartoti).

       Jeigu gydote dantis ar bus reikalinga chirurginė operacija ir procedūros metu reikės

          sukelti  anesteziją arba jeigu reikės atlikti kraujo arba šlapimo tyrimą, pasakykite

          gydytojui, kad vartojate QUINTOR tablečių.

 

Kiti specialūs įspėjimai

 

  • Vartojant QUINTOR tablečių, reikės gerti daug skysčių (prieš tai įsitikinus, kad nesergate inkstų ar širdies ligomis). Vartojant QUINTOR šlapime gali atsirasti smulkių kristalų (tokia būklė vadinama kristalurija). Plika akimi Jūs šių kristalų nepamatysite. Geriant daug skysčių, galima užkirsti kelią tokiai būklei atsirasti. Tačiau jeigu vartojate QUINTOR tablečių ir pajutote skausmą ar diskomfortą šlapinantis, nedelsdami pasakykite gydytojui.
  • Vartojant šio preparato, gali pasireikšti mieguistumas bei sumažėti budrumas, ypač tuo atveju, jei kartu geriama alkoholio. Nevairuokite, nevaldykite mechanizmų bei nedarykite kitų budrumo reikalaujančių veiksmų, nepasitarę su gydytoju.
  • Gali atsirasti sausgyslių uždegimas ar skausmas, ypač jei esate vyresniojo amžiaus bei kartu vartojate medikamentų, vadinamų steroidais, pavyzdžiui, hidrokortizono. Jei pajutote, kad atsirado minėtų simptomų, nutraukite preparato vartojimą ir nedelsdami kreipkitės į gydytoją bei suteikite pažeistai kojai ramybę. Be gydytojo leidimo kitos dozės negerkite.
  • Gali pasireikšti sunkus nuolatinis viduriavimas, išmatose gali būti kraujo bei gleivių (ir vartojant preparato, ir jų vartojimą nutraukus). Nedelsdami kreipkitės į gydytoją, kadangi tai gali būti būklė, vadinama pseudomembraniniu kolitu. Kartais ji gali būti pavojinga gyvybei.
  • Ciprofloksaciną atsargiai reikia vartoti, jei sergate epilepsija arba kita neurologine liga. Galite pajusti su CNS susijusį pašalinį poveikį. Jeigu taip atsitiktų, ciprofloksacino vartojimą reikia nutraukti.
  • Gauta pranešimų apie ciprofloksacinu gydytų pacientų polineuropatijos atvejus (diagnozė buvo pagrįsta, remiantis simptomais, pvz., skausmu, deginimu, dilgčiojimas, nutirpimas, jutimo sutrikimais ar raumenų silpnumu, pasireiškiančiais atskirai ar kartu su kitais simptomais). Tiems pacientams, kuriems pasireiškia neuropatijos simptomų, pvz., skausmas, deginimas, dilgčiojimas, tirpimas ir (arba) silpnumas, ciprofloksacino vartojimą reikia nutraukti, saugant, kad neišsivystytų negrįžtamas sutrikimas.
  • Stenkitės nebūti stiprioje saulės šviesoje, nesideginkite, venkite kitokių ultravioletinių spindulių, kadangi vartojant QUINTOR jautrumas šiems spinduliams padidėja.

Pirmą kartą pavartojus QUINTOR, Jums gali pasireikšti psichiatrinių reakcijų. Jei sergate depresija ar psichoze, gydymui naudojant QUINTOR, simptomai gali pablogėti. Jei taip atsitiktų, nutraukite QUINTOR vartojimą ir skubiai susisiekite su gydytoju.

Pirmą kartą pavartojus QUINTOR, Jums gali pasireikšti sunki, ūmi alerginė reakcija (anafilaksinė reakcija arba šokas, angioedema). Netgi po pirmos dozės yra maža tikimybė, kad įvyks sunki alerginė reakcija su šiais simptomais: spaudimu krūtinėje, galvos svaigimu, pykinimu arba alpuliu, arba svaigimo pojūčiu stojantis. Jei taip atsitiktų, nutraukite QUINTOR vartojimą ir skubiai susisiekite su gydytoju.

  • Jei Jums reikia atlikti šlapimo arba kraujo tyrimus, pasakykite gydytojui arba laboratorijos darbuotojams, kad vartojate QUINTOR.
  • QUINTOR gali sukelti kepenų pakenkimų. Jei pastebėsite kokių nors simptomų, pavyzdžiui, apetito nebuvimas, gelta (odos pageltimas), šlapimo patamsėjimas, niežulys, pilvo skausmai, nustokite vartoti QUINTOR ir tuoj pat susisiekite su gydytoju.
  • Dėl QUINTOR vartojimo gali sumažėti leukocitų skaičius ir nusilpti Jūsų atsparumas infekcijoms. Jei Jums pasireiškia tokie infekcijos simptomai, kaip karščiavimas ir ryškus bendros būklės pablogėjimas, arba karščiavimas su tokiais vietiškai pasireiškiančiais simptomais, kaip gerklės (ryklės, burnos) skausmas ar šlapinimosi sutrikimai, turite nedelsdami pasikonsultuoti su gydytoju. Bus atliekamas kraujo tyrimas, patikrinant, ar nėra galimo leukocitų skaičiaus sumažėjimo (agranuliocitozės). Svarbu pasakyti gydytojui, kokius vaistus vartojate.

 

Jei sutrinka regėjimas arba pasireiškia bet koks kitoks poveikis akims, būtina nedelsiant kreiptis į akių specialistą.

 

Kiti vaistai ir QUINTOR

 

Jeigu vartojate arba neseniai vartojote kitų vaistų arba dėl to nesate tikri, apie tai pasakykite gydytojui arba vaistininkui.

 

Nevartokite QUINTOR kartu su tizanidinu, nes dėl to gali atsirasti nepageidaujamų reiškinių, pavyzdžiui, sumažėti kraujospūdis ar atsirasti mieguistumas (žr. 2 skyrių „Quintor vartoti negalima“).

 

Yra žinoma, kad šie vaistai jūsų organizme reaguoja su QUINTOR. QUINTOR vartojimas kartu su šiais vaistais, gali turėti įtakos šių vaistų terapiniam poveikiui. Dėl to taip pat gali padidėti šių nepageidaujamų reiškinių pasireiškimo tikimybė.

 

Praneškite gydytojui, jeigu vartojate šiuos vaistus

 

  • bet kokį vaistą nuo širdies ritmo sutrikimo;
  • makrolidų grupės antibiotiką (pvz., eritromiciną);
  • varfariną arba kitus geriamuosius antikoaguliantus (kraujui skystinti);
  • probenecidą (podagrai);
  • metotreksatą (tam tikroms vėžio rūšims, žvynelinei, reumatoidiniam artritui gydyti);
  • teofliną (kvėpavimo sutrikimams);
  • tizanidiną (raumenų spazmams ir išsėtinei sklerozei gydyti);
  • agomelatiną (vaistą nuo depresijos);
  • zolpidemą (vaistą nuo nemigos);
  • glibenklamidą (vaistą nuo cukrinio diabeto);
  • klozapiną ar kitokį vaisto nuo psichikos ligų);
  • ropinirolį (Parkinsono ligai gydyti);
  • fenitoiną (epilepsijai);
  • lidokainą (vaistą nuo širdies ritmo sutrikimo);
  • duloksetiną ar kitokį vaistą nuo depresijos;
  • sildenafilį (vaistą nuo erekcijos sutrikimo);
  • metoklopramidą, omeprazolą (vaistus nuo virškinimo sutrikimo);
  • ciklosporiną (vaistą, vartojamą po organo persodinimo).

 

Vartojant QUINTOR, gali padidėti šių vaistų koncentracija kraujyje:

 

  • pentoksifilino (kraujotakos ligoms gydyti);
  • kofeino.

 

Kai kurie vaistai gali susilpninti QUINTOR poveikį. Praneškite gydytojui, jeigu vartojate šiuos vaistus:

 

  • vaistus rūgštingumui mažinti;
  • mineralų papildus;
  • sukralfatą;
  • polimerinių fosfatų rišiklį (pvz., sevelamerą);
  • vaistus arba papildus, kurių sudėtyje yra su kalcio, magnio, aliuminio arba geležies.

Jei šiuos vaistus vartoti būtina, vartokite QUINTOR likus dviem valandom iki šių vaistų vartojimo
ir ne mažiau kaip keturioms valandoms po jų vartojimo.

QUINTOR vartojimas su maistu ir gėrimais

 

Jei QUINTOR vartojate valgio metu, nevalgykite ir negerkite jokių pieno produktų (pavyzdžiui, pieno ar jogurto) arba gėrimų, kuriuose pridėta kalcio, kai geriate tabletes, nes jie gali pakenkti veikliosios medžiagos įsisavinimui.

 

Nėštumas ir žindymo laikotarpis

 

Jeigu esate nėščia, žindote kūdikį, manote, kad galbūt esate nėščia arba planuojate pastoti, tai prieš vartodama šį vaistą pasitarkite  su gydytoju arba vaistininku.

 

Nėštumo metu patartina vengti vartoti QUINTOR. Praneškite gydytojui, jeigu planuojate pastoti.

 

Žindymo metu QUINTOR nevartokite, nes ciprofloksacinas išsiskiria su motinos pienu ir gali pakenkti Jūsų kūdikiui.

 

Vairavimas ir mechanizmų valdymas

 

QUINTOR gali sumažinti Jūsų budrumą. Gali pasireikšti nepageidaujamos neurologinės reakcijos. Todėl prieš vairuodami arba prieš valdydami mechanizmus įsitikinkite, kad žinote, kaip Jus veikia QUINTOR. Jei abejojate, pasitarkite su gydytoju.

 

 

3.                   Kaip vartoti QUINTOR

 

Visada vartokite šį vaistą tiksliai kaip nurodė gydytojas. Jeigu abejojate, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

 

Vaisto dozę ir vartojimo trukmę nustato gydytojas. Geriausias QUINTOR poveikis pasireiškia tik tokiu atveju, jei pacientas tiksliai laikosi gydytojo nurodymų.

Nutraukti gydymo anksčiau laiko negalima, nors savijauta ir pagerėja, nes ligos simptomai dažnai išnyksta anksčiau negu visiškai sunaikinama infekcija.

Jei gydymo trukmė nepakankama arba vaisto vartojimas nutrauktas per anksti, liga gali paūmėti.

a.                   Nurykite tabletes, užsigerdami dideliu kiekiu skysčio. Nekramtykite tablečių, nes jų skonis nėra malonus.

b.                   Stenkitės išgerti tabletes maždaug tuo pačiu metu kiekvieną parą.

c.                   Galite išgerti tabletes, kai valgote, arba tarp valgymų. Bet koks su maistu gaunamas kalcis rimtai neįtakoja įsisavinimo. Vis dėlto, nevartokite QUINTOR tablečių su tokiais pieno produktais, kaip pienas arba jogurtas, arba kalciu praturtintomis vaisių sultimis (pvz., kalciu praturtintomis apelsinų sultimis).

 

Nepamirškite gerti daug skysčių, kai vartojate QUINTOR.

 

Atsižvelgdamas į ligos sunkumą, mikrobo jautrumą ir infekcijos lokalizaciją, gydytojas gali skirti vieną iš lentelėje pateiktų dozavimo būdų.

 

Infekcinė liga

Suaugusių žmonių paros dozė

Apatinių ir viršutinių šlapimo takų įprastinė infekcinė liga

Du kartus per parą reikia gerti po 250 mg

Sunki šlapimo takų infekcinė liga

Dozė priklauso nuo ligos sunkumo.

Du kartus per parą reikia gerti po 250 mg arba po 500 mg

Kvėpavimo takų infekcinė liga (pvz., bronchitas)

Du kartus per parą reikia gerti po 250 mg arba po 500 mg

Kitokia infekcinė liga

Du kartus per parą reikia gerti po 500 mg

Sunki infekcinė liga (pvz., kaulų, kvėpavimo takų), pasireiškusi ligoniams, sergantiems cistine fibroze

Du kartus per parą reikia gerti po 750 mg preparato

 

Jei sergama įprastine apatinių kvėpavimo takų infekcine liga, rekomenduojama vartoti du kartus per parą po 250 mg preparato. Gydymo trukmė 3 paros.

 

Cistine fibroze sergantiems 5 – 17 metų vaikams ir paaugliams, susirgusiems ūmine infekcine liga, rekomenduojama vartoti geriamojo QUINTOR 20 mg/kg kūno svorio dozę du kartus per parą. Šią dozę reikia padalyti į dvi lygias dalis ir gerti kas 12 valandų. Bendra geriamojo vaisto paros dozė turi būti ne didesnė kaip 1500 mg (t.y. medikamento reikia gerti po 750 mg du kartus per parą). Gydymo trukmė yra 10 – 14 dienų.

Kokią dozę turėtų vartoti vaikai, sergantys inkstų ar kepenų nepakankamumu, tiksliai nežinoma, nes tyrimų neatlikta.

Jei vyrai suserga ūmine nekomplikuota gonorėja ir jei pažeista tik šlaplė, pakanka vienkartinės 250 mg QUINTOR dozės.

Jei gonorėjos simptomai (pvz., išskyros) per kelias dienas nesumažėja, reikia kreiptis į gydytoją, kad jis nustatytų, ar nepasireiškė antrinė infekcija, kurios vienkartinė preparato dozė nesunaikino.

 

Juodligė

Įtarus ar įsitikinus, kad įkvėpta juodligės sukėlėjų, gydymą būtina pradėti nedelsiant. Paprastai pradžioje profilaktikai ar gydyti ciprofloksacino reikia injekuoti į veną.

Po to, atsižvelgiant į ligos eigą, QUINTOR reikia gerti:

suaugusiems žmonėms du kartus per parą po 500 mg preparato, vaikams - du kartus per parą po 15 mg/kg kūno svorio. Didžiausia paros dozė vaikams - 500 mg.

Jei žmogus buvo juodligės sukėlėjų užkrėstoje aplinkoje, infekcinės ligos profilaktikos ar gydymo trukmė yra 60 parų.

 

Gydytojo paskirto dozavimo savavališkai keisti negalima. Jei manoma, kad medikamento poveikis yra per silpnas arba per stiprus, reikia kreiptis į gydytoją arba vaistininką.

 

Pradėjus vartoti preparato

Preparato pavartoję kelias dienas, galite pasijusti geriau, tačiau nenutraukite jo vartojimo. Norint visiškai išgyti, tablečių reikia gerti tiek laiko, kiek nurodė gydytojas.

Įprastinė gydymo trukmė yra  5-21 diena, bet jei liga sunki, preparato gali tekti vartoti ilgiau. Svarbu baigti skirtą gydymo kursą.

Jeigu vaikui ar paaugliui yra cistinė fibrozė ir pasireiškė infekcinė plaučių liga, medikamento reikia vartoti 10 – 14 dienų. Sergant juodlige, gydymas gali trukti 60 dienų.

Daugumai pacientų, vartojančių šio preparato, šalutinio poveikio nepasireiškia, tačiau, kaip ir vartojant kitų medikamentų, jis gali atsirasti. Tokiu atveji nedelsdami pasakykite gydytojui.

Vaistinio preparato vartokite tiek, kiek paskyrė gydytojas, nenutraukite jų vartojimo net pasijutę geriau.

Ką daryti pavartojus per didelę QUINTOR dozę

QUINTOR visada vartokite tiksliai taip, kaip nurodė gydytojas, arba kaip nurodyta informaciniame lapelyje. Neviršykite gydytojo pakirtos dozės. Jeigu netyčia išgėrėte per didelę dozę, nedelsdami kreipkitės į gydytoją arba artimiausios ligoninės skubios pagalbos skyrių. Pasiimkite tabletes ir pakuotę, kad gydytojas žinotų, ko buvo perdozuota.

 

Pamiršus pavartoti QUINTOR

Jei pamiršote išgerti dozę, nesijaudinkite. Išgerkite ją nedelsdami, kai tik prisiminsite, vėliau preparato vartokite taip, kaip įpratę. Jeigu beveik atėjęs kitos dozės gėrimo laikas, pamirštą dozę praleiskite (vėliau vietoj jos dvigubos dozės vartoti negalima).

 

Nustojus vartoti QUINTOR

 

Svarbu užbaigti gydymo kursą, netgi tuo atveju, jei po keleto parų pradėjote geriau jaustis. Jei nustosite gerti vaistus per anksti, infekcija gali būti nevisiškai išgydyta, ir infekcijos simptomai gali pablogėti. Taip pat gali išsivystyti atsparumas antibiotikui.

 

Jeigu kiltų daugiau klausimų dėl šio vaisto vartojimo, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

 

 

4.                   Galimas šalutinis poveikis

 

Šis vaistas, kaip ir kiti, gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems žmonėms.

 

Jeigu pasireiškė sunkus šalutinis poveikis arba pastebėjote šiame lapelyje nenurodyta šalutinį poveikį, pasakykite gydytojui arba vaistininkui.

 

Dažnai pasireiškiantis šalutinis poveikis (nuo 1 iki 10 žmonių iš kiekvieno 100 gali atsirasti):

-          pykinimas, viduriavimas;

-          sąnarių skausmai vaikams.

Nedažnai pasireiškiantis šalutinis poveikis (nuo 1 iki 10 žmonių iš kiekvieno 1000 gali atsirasti):

-          grybelinės superinfekcijos;

-          didelės eozinofilų, tam tikros rūšies leukocitų, koncentracijos;

-          apetito nebuvimas (anoreksija);

-          hiperaktyvumas arba sujaudinimas;

-          galvos skausmas, svaigulys, miego sutrikimai, skonio suvokimo sutrikimai;

-          vėmimas, pilvo skausmas, tokios virškinimo problemos, kaip diskomfortas skrandyje (nevirškinimas aba rėmuo) arba dujų susidarymas;

-          padidėjęs kai kurių medžiagų kiekis kraujyje (transaminazių ir (arba) bilirubino);

-          išbėrimas, niežulys arba dilgėlinė;

-          sąnarių skausmai suaugusiems;

-          sutrikusi inkstų funkcija;

-          raumenų ir kaulų skausmas, negalavimas (astenija) arba karščiavimas;

-          šarminės fosfatazės (tam tikros kraujyje esančios medžiagos) padaugėjimas kraujyje.

Retai pasireiškiantis šalutinis poveikis (nuo 1 iki 10 žmonių iš kiekvieno 10 000 gali atsirasti):

-          žarnų uždegimas (kolitas), susijęs su antibiotikų vartojimu (labai retais atvejais gali būti mirtinas) (Žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“);

-          kraujo sudėties pokyčiai (leukopenija, leukocitozė, neutropenija, anemija), sumažėjęs arba padidėjęs krešėjimo faktoriaus (trombocitų) kiekis;

-          alerginė reakcija, patinimas (edema) arba staigus odos ir gleivinių patinimas (angioedema);

-          padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje (hiperglikemija);

-          konfuzija, orientacijos sutrikimas, nerimo reakcijos, keisti sapnai, depresija arba haliucinacijos;

-          dilgsėjimas galūnėse, neįprastai jautri reakcija į jutimų stimulus, sumažėjęs odos jautrumas, tremoras, traukuliai (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“);

-          regėjimo problemos;

-          spengimas ausyse, kurtumas, klausos sutrikimas;

-          greitas širdies plakimas (tachikardija);

-          kraujagyslių išsiplėtimas (vazodiletacija), žemas kraujospūdis arba alpimas;

-          dusulys, įskaitant ir astmos simptomus;

-          kepenų ligos, gelta (cholestazinė gelta) arba hepatitas;

-          jautrumas šviesai (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“);

-          raumenų skausmai, sąnarių uždegimas, raumenų tonuso padidėjimas arba mėšlungis;

-          inkstų nepakankamumas, kraujo arba kristalų buvimas šlapime (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“); šlapimo takų uždegimas;

-          skysčių susilaikymas arba sustiprėjęs prakaitavimas;

-          nenormalūs krešėjimo faktoriaus (protrombino) rodikliai arba padidėjusi fermento amilazės koncentracija.

 

 

Labai retai pasireiškiantis šalutinis poveikis (mažiau kaip 1 žmogui iš kiekvienų 10 000 gali atsirasti):

-          tam tikras eritrocitų skaičiaus sumažėjimas (hemolizinė anemija); pavojingas leukocitų skaičiaus sumažėjimas (agranuliocitozė); eritrocitų, leukocitų ir trombocitų skaičiaus sumažėjimas (pancitopenija), kuri gali būti mirtina, ir kaulų čiulpų slopinimas, kuris taip pat gali būti mirtinas;

-          sunkios alerginės reakcijos (anafilaksinė reakcija arba anafilaksinis šokas, kuris gali baigtis mirtimi – seruminė liga) (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“);

-           psichikos sutrikimai (psichozinės reakcijos) (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“);

-          migrena, sutrikusi koordinacija, nestabili eisena (eisenos sutrikimai), kvapų jutimo sutrikimas (uoslės sutrikimai), smegenų spaudimas (intrakranijinis spaudimas);

-          spalvų suvokimo sutrikimai;

-          kraujagyslių sienelės uždegimas (vaskulitas);

-          pankreatitas;

-          kepenų ląstelių žūtis (kepenų nekrozė), kuri retkarčiais pereina į gyvybei pavojingą kepenų nepakankamumą;

-          smulkus, smeigtuko galvutės dydžio kraujavimas po oda (petechijos); įvairūs odos pakenkimai ar bėrimai (pvz., galimai mirtinas Stevens – Jonson sindromas arba toksinė epidermio nekrolizė);

-          raumenų silpnumas, sausgyslių uždegimas, sausgyslių plyšimas, ypač stambios sausgyslės čiurnos užpakalinėje dalyje (Achilo sausgyslės) (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“); sunkios miastenijos simptomų pablogėjimas (žr. 2 skyrių „Specialių atsargumo priemonių reikia“).

 

Dažnis nežinomas (turimais duomenimis negalima įvertinti)

-          su nervų sistema susiję nusiskundimai, pvz., skausmas, deginimas, badymas, tirpimas ir (arba) galūnių nusilpimas;

-          sunkūs širdies ritmo sutrikimai, neritmiška širdies veikla (Torsades de Pointes);

-          jaučiatės susijaudinęs (manija), trykštantis optimizmu ir pernelyg aktyvus (hipomanija);

-          tarptautinio normalizuoto santykio (kraujo tyrimu nustatomo krešėjimo parametro) padidėjimas kraują skystinančių vaistų vartojantiems pacientams.

 

Pranešimas apie šalutinį poveikį

Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis, įskaitant šiame lapelyje nenurodytą, pasakykite gydytojui arba vaistininkui. Apie šalutinį poveikį taip pat galite pranešti tiesiogiai, užpildę interneto svetainėje www.vvkt.lt esančią formą, paštu Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos, Žirmūnų g. 139A, LT 09120 Vilnius, tel: 8 800 73568, faksu 8 800 20131 arba el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt. Pranešdami apie šalutinį poveikį galite mums padėti gauti daugiau informacijos apie šio vaisto saugumą.

 

 

5.                   Kaip laikyti QUINTOR

 

Šį vaistą laikykite vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje.

Laikyti ne aukštesnėje kaip 30 °C temperatūroje.

 

Lizdinę plokštelę laikyti gamintojo pakuotėje, kad preparatas būtų apsaugotas nuo šviesos ir drėgmės.

 

Ant dėžutės ir lizdinės plokštelės po „Tinka iki“ nurodytam tinkamumo laikui pasibaigus, šio vaisto vartoti negalima. Vaistas tinkamas vartoti iki paskutinės nurodyto mėnesio dienos.

 

Vaistų negalima išmesti į kanalizaciją arba su buitinėmis atliekomis. Kaip išmesti nereikalingus vaistus, klauskite vaistininko. Šios priemonės padės apsaugoti aplinką.

 

 

6.             Pakuotės turinys ir kita informacija

 

QUINTOR sudėtis

 

-                    Veiklioji medžiaga yra ciprofloksacinas. Vienoje plėvele dengtoje yra 250 mg arba 500 mg ciprofloksacino (ciprofloksacino hidrochlorido pavidalu).

-                    Pagalbinės medžiagos yra talkas, titano dioksidas (E 171), hipromeliozė, koloidinis bevandenis silicio dioksidas, makrogolis 6000.

 

QUINTOR 250 mg ir 500 mg išvaizda ir kiekis pakuotėje

 

QUINTOR 250 mg tabletės yra baltos, apskritos, abipus išgaubtos, dengtos plėvele, su vagele vienoje pusėje.

 

QUINTOR 500 mg tabletės yra baltos arba balkšvos, pailgos formos, dengtos plėvele, su vagele vienoje pusėje.

Vagelė skirta tik tabletei perlaužti, kad būtų lengviau nuryti, bet ne jai padalyti į dvi lygias dozes.

 

Kartono dėžutėje yra 10 tablečių, supakuotų lizdinėje plokštelėje.

 

Rinkodaros teisės turėtojas

UAB „Polta”

K. Petrausko 19A

LT-44162 Kaunas

Lietuva

 

 

Gamintojas

Torrent Pharma GmbH

Suedwestpark 50

90449 Nuremberg

Vokietija

 

Šis pakuotės lapelis paskutinį kartą peržiūrėtas 2017-04-26

Išsami informacija apie šį vaistą pateikiama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje http://www.vvkt.lt/    
Vaistinės, turinčios prekę

Mano krepšelis