VOLTAREN RETARD, 100 mg, pailginto atpalaidavimo tabletės, N30

Informacinis lapelis

Voltaren Retard 100 mg pailginto atpalaidavimo tabletės

Diklofenako natrio druska (Diclofenacum natricum)

 

 

Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš pradėdami vartoti vaistą, nes jame pateikiama Jums svarbi informacija.

-        Neišmeskite šio lapelio, nes vėl gali prireikti jį perskaityti.

-        Jeigu kiltų daugiau klausimų, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

-        Šis vaistas skirtas tik Jums, todėl kitiems žmonėms jo duoti negalima. Vaistas gali jiems pakenkti (net tiems, kurių ligos požymiai yra tokie patys kaip Jūsų).

-        Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis (net jeigu jis šiame lapelyje nenurodytas), kreipkitės į gydytoją arba vaistininką. Žr. 4 skyrių.

 

 

Apie ką rašoma šiame lapelyje?

 

1.             Kas yra Voltaren ir kam jis vartojamas

2.             Kas žinotina prieš vartojant Voltaren

3.             Kaip vartoti Voltaren

4.             Galimas šalutinis poveikis

5.             Kaip laikyti Voltaren

6.             Pakuotės turinys ir kita informacija

 

 

1.       Kas yra Voltaren ir kam jis vartojamas

 

Voltaren priklauso nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) grupei, kuri vartojama skausmui malšinti ir uždegimui slopinti.

 

Voltaren lengvina uždegimo simptomus, pvz., patinimą ir skausmą, mažina karščiavimą, nes slopina medžiagų, sukeliančių uždegimą, skausmą ir karščiavimą (prostaglandinų) susidarymą. Uždegimo arba karščiavimo priežasties vaistas nepanaikina.

 

Voltaren gali būti skiriamas šiais atvejais:

 

·                Simptominis uždegiminių ir degeneracinių ligų, pvz.: reumatoidinio artrito, osteoartrito, ankilozinio spondilito, gydymas.

·                Simptominis minkštųjų audinių ligų, pvz.: periartrito, tendinito, tendosinovito, bursito, gydymas.

·                Simptominis skausmingų būklių gydymas, įskaitant skausmą po traumos, įskaitant kaulų lūžius, raumens ar sausgyslės patempimo, panirimo, po ortopedinių, odontologinių procedūrų ir kitokių nedidelių operacijų.

 

Jeigu Jums nustatytos širdies ir kraujagyslių ligos arba turite reikšmingų širdies ir kraujagyslių sutrikimų pasireiškimo rizikos faktorių (kaip antai hipertenzija, hiperlipidemija, cukrinis diabetas ar rūkymas), Jūsų gydytojas periodiškai iš naujo įvertins kaip ilgai Jūs turite vartoti Voltaren.

 

Jeigu Jūs abejojate dėl Voltaren veikimo arba kodėl jis buvo Jums paskirtas, klauskite gydytojo.

 

 

2.       Kas žinotina prieš vartojant Voltaren

 

Tiksliai laikykitės visų gydytojo nurodymų. Jie gali skirtis nuo šiame lapelyje pateiktos informacijos.

 

Voltaren vartoti negalima:

-        jeigu yra alergija (padidėjęs jautrumas) diklofenakui arba bet kuriai pagalbinei šio vaisto medžiagai (jos išvardytos 6 skyriuje);

-        jeigu Jums kada nors buvo pasireiškusi alerginė reakcija, pavartojus medikamentų nuo uždegimo arba skausmo (pvz., acetilsalicilo rūgšties, diklofenako arba ibuprofeno). Reakcija galėjo pasireikšti astma, sloga, odos bėrimu, veido patinimu. Jeigu Jūs manote, kad galite būti alergiški, pasitarkite su gydytoju;

-        jeigu Jums nustatyta širdies liga ir (arba) galvos smegenų kraujagyslių liga, pavyzdžiui, jeigu Jūs patyrėte širdies smūgį, insultą, „mikroinsultą“ (praeinantį smegenų išemijos priepuolį) arba Jums buvo užsikimšusios širdies ar galvos smegenų kraujagyslės, arba Jums buvo atlikta operacija siekiant išvalyti arba šuntuoti užsikimšusias kraujagysles;

-        jeigu Jums yra arba anksčiau buvo sutrikusi kraujotaka (periferinių arterijų liga);

-        jeigu yra ar yra buvę skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opų, ar jos kraujavo (du ar daugiau atskirų išopėjimo ar kraujavimo epizodų);

-        jeigu Jums yra ar yra buvęs kraujavimas į virškinimo traktą ar jis prakiuręs (vėmimas krauju, kraujavimas tuštinimosi metu, šviežias kraujas išmatose ar juodos išmatos);

-        jeigu Jūs sergate sunkiu inkstų nepakankamumu;

-        jeigu Jūs sergate sunkiu kepenų nepakankamumu;

-        jeigu Jūs sergate sunkiu širdies nepakankamumu;

-        jeigu Jūs esate trečiame nėštumo trimestre, nuo šešto nėštumo mėnesio;

-        vaikams ir paaugliams.

 

Įsitikinkite, kad prieš Jums paskirdamas diklofenako gydytojas žino, jog Jūs:

-        rūkote;

-        sergate cukriniu diabetu;

-        sergate krūtinės angina arba Jums yra susidarę kraujo krešulių, padidėjęs kraujospūdis, padidėjęs cholesterolio kiekis ar padidėjęs trigliceridų kiekis.

 

Šalutinis poveikis gali pasireikšti rečiau, jeigu vartosite mažiausią veiksmingą dozę kiek įmanoma trumpiausią laikotarpį.

 

Jeigu bet kuris iš šių teiginių Jums tinka, nevartokite Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių ir pasitarkite su gydytojui.

Jei manote, kad galite būti alergiškas, pasitarkite su gydytoju.

 

Įspėjimai ir atsargumo priemonės

Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku, prieš pradėdami vartoti Voltaren.

 

Atsargumas būtinas:

-                 yra labai svarbu vartoti mažiausią veiksmingą Voltaren dozę, kuri sumažintų skausmą ir / arba patinimą, ir vartoti trumpiausią įmanomą laiką, siekiant kuo mažesnės nepageidaujamo poveikio rizikos širdies ir kraujagyslių sistemai;

-                 jeigu Jūs vartojate Voltaren kartu su kitais nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo (pvz., acetilsalicilo rūgštimi), kortikosteroidais, trombocitų agregaciją slopinančiais vaistais arba selektyviais serotonino reabsorbcijos inhibitoriais (žr. „Kitų vaistų vartojimas“);

-                 jeigu Jūs sergate astma arba šienlige (sezoninis alerginis rinitas);

-                 jeigu Jūs kada nors turėjote virškinimo trakto sutrikimų, tokių kaip skrandžio opa, kraujavimas arba juodos išmatos arba Jums anksčiau pasireiškė nemalonus pojūtis skrandyje ar rėmuo, pavartojus nesteroidinių vaistų nuo uždegimo;

-                 jeigu Jūs sirgote gaubtinės žarnos (opiniu kolitu) arba plonojo žarnyno (Krono liga) uždegimu;

-                 kai sutrikusi kepenų arba inkstų veikla;

-                 jeigu Jūs galite būti netekę daug skysčių (pvz., dėl ligos, viduriavimo, prieš ar po sunkios operacijos);

-                 kai patinusios pėdos;

-                 kai yra sutrikęs kraujavimas ar yra kitų kraujo sutrikimų, tame tarpe ir reta kepenų funkcijos patologija vadinama porfirija.

 

Jeigu bet kuris iš šių teiginių išvardytų aukščiau Jums tinka, prieš vartodami Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių pasakykite apie tai gydytojui.

 

-                 Jei bet kuriuo metu, kol vartojote Voltaren atsirastų kokių nors požymių ar simptomų susijusių su Jūsų širdimi ar kraujagyslėmis, pavyzdžiui, krūtinės skausmas, dusulys, silpnumas ar kalbos sutrikimas, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

-                 Voltaren gali sumažinti infekcijos simptomus (pvz., galvos skausmą, karščiavimą) ir dėl to gali būti sunkiau nustatyti diagnozę ir atitinkamai gydyti ligą. Jeigu blogai pasijutote ir Jums reikia apsilankyti pas gydytoją, nepamirškite jam pasakyti, kad vartojate Voltaren.

-                 Labai retai Voltaren, kaip ir kiti nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, gali sukelti sunkias alergines odos reakcijas.

Jeigu Jums atsirado bet kuris aukščiau aprašytas simptomas, nedelsdamas kreipkitės į gydytoją.

 

Tokie vaistai, kaip Voltaren, gali būti susiję su nedideliu širdies priepuolio („miokardo infarkto“) ar insulto pavojaus padidėjimu. Bet koks pavojus yra labiau tikėtinas ilgą laiką vartojant vaistą didelėmis dozėmis. Neviršykite rekomenduotos dozės ar gydymo laiko.

 

Jei Jūsų širdies veikla yra sutrikusi, patyrėte insultą arba galvojate, kad Jums galėtų grėsti šios būklės (pavyzdžiui, Jūsų kraujospūdis yra padidėjęs, sergate diabetu, turite daug cholesterolio arba rūkote), turite aptarti gydymą su savo gydytoju arba vaistininku.

 

Jūsų būklės stebėjimas gydymo Voltaren metu

Jei Jums yra bet kokių kepenų, inkstų ar kraujo sutrikimų, gydymo metu Jums bus atliekami kraujo tyrimai. Bus stebima arba kepenų funkcija (transaminazių kiekis), arba inkstų funkcija (kreatinino kiekis), arba kraujo ląstelių kiekis (baltųjų ir raudonųjų kraujo ląstelių bei kraujo plokštelių kiekis). Remdamasis šiais kraujo tyrimų rezultatais, gydytojas priims sprendimą, ar nereikia nutraukti Voltaren vartojimo ar pakeisti dozės.

 

Kiti vaistai ir Voltaren

 

Ypač svarbu pasakyti gydytojui, jei vartojate toliau išvardytų vaistų:

·        ličio arba selektyvių serotonino reabsorbcijos inhibitorių (SSRI) (vaistai, vartojami gydyti kai kurias depresijos rūšis);

·                digoksino (vaistas, vartojamas širdies ligoms gydyti);

·                diuretikų (vaistai, didinantys šlapimo išsiskyrimą);

·                AKF inhibitorių arba beta blokerių (vaistų grupės, vartojamos aukštam kraujospūdžiui ir širdies nepakankamumui gydyti);

·                kitokių nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, pvz., acetilsalicilo rūgšties arba ibuprofeno;

·                kortikosteroidų (vaistai, vartojami uždegimui palengvinti);

·                kraujo krešėjimą mažinančių vaistų (vaistai, vartojami mažinant kraujo krešėjimą);

·        vaistų nuo diabeto, išskyrus insuliną;

·                metotreksato (vaistas nuo kai kurių vėžio rūšių arba artrito);

·                ciklosporino ir takrolimuzo (vaistai, pirmiausiai vartojami pacientų, kuriems persodinti organai);

·                trimetoprimo (vaisto šlapimo takų infekcijai gydyti ar jos profilaktikai);

·                chinolonų grupės antibakterinių vaistų (vaistų nuo infekcijos);

·               vorikonazolo (vaistas, skirtas grybelinėms infekcijoms gydyti);

·               fenitoino (vaistas, vartojamas epilepsijai gydyti).

 

Jei vartojate arba neseniai vartojote kitų vaistų, įskaitant įsigytus be recepto, pasakykite gydytojui arba vaistininkui.

 

Voltaren vartojimas su maistu ir gėrimais

·                Voltaren pailginto atpalaidavimo tabletę nuryti visą, užsigeriant stikline vandens ar kitokio skysčio.

·                Patariama Voltaren pailginto atpalaidavimo tabletę vartoti valgio metu.

 

Voltaren ir pagyvenę žmonės

Senyvi pacientai, taip pat per mažo kūno svorio pacientai, į Voltaren poveikį gali labiau reaguoti nei kiti suaugę žmonės. Todėl, jie turi tiksliai laikytis gydytojo nurodymų ir vartoti mažiausią dozę, kuri palengvina simptomus. Labai svarbu, kad atsiradus šalutiniam poveikiui pagyvenęs pacientas apie tai nedelsdamas pasakytų gydytojui.

 

Vaikams ir paaugliams

Voltaren 100 mg pailginto atpalaidavimo tablečių dėl jų dozės stiprumo vartoti vaikams ir paaugliams iki 18 metų draudžiama.

 

Nėštumo, žindymo laikotarpis ir vaisingumas

Jeigu Jūs esate nėščia, žindote kūdikį, manote, kad galbūt esate nėščia, arba planuojate pastoti, tai prieš vartodama šį vaistą, pasitarkite su gydytoju.

 

Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių nėštumo metu vartoti draudžiama, išskyrus būtinus atvejus.

 

Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių, kaip ir kitų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, draudžiama vartoti paskutinių 3 nėštumo mėnesių laikotarpiu, nes gali būti labai pažeistas vaisius arba pasunkėti gimdymas.

 

Dėl Voltaren vartojimo gali būti sunkiau pastoti. Nevartokite Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių, jei planuojate pastoti ar jei Jums sunku pastoti, išskyrus būtinus atvejus.

 

Jeigu Jūs žindote kūdikį, pasakykite gydytojui.

 

Jei vartojate Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių, žindyti draudžiama, nes tai gali būti žalinga kūdikiui.

 

Prieš vartojant bet kokį vaistą, būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Gydytojas su Jumis aptars galimą su Voltaren vartojimu nėštumo ar žindymo laikotarpiu susijusią riziką.

 

Vairavimas ir mechanizmų valdymas

Voltaren neturėtų sukelti poveikio gebėjimui vairuoti, valdyti mechanizmus ar atlikti kitokius dėmesio reikalaujančius veiksmus.

 

Svarbi informacija apie kai kurias pagalbines Voltaren medžiagas

Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių sudėtyje yra sacharozės. Jeigu gydytojas Jums yra sakęs, kad netoleruojate kokių nors angliavandenių, kreipkitės į jį prieš pradėdami vartoti šį vaistą.

 

3.       Kaip vartoti Voltaren

 

Visada vartokite šį vaistą tiksliai kaip nurodė gydytojas. Nepasitarus su gydytoju, dozės keisti negalima. Jeigu abejojate, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

 

Kokią dozę vartoti

Jūsų gydytojo paskirtos dozės viršyti negalima. Svarbu vartoti mažiausią dozę, kuri kontroliuoja Jūsų skausmą ir nevartoti Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių ilgiau negu reikia.

 

Gydytojas pasakys Jums kiek Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių vartoti. Priklausomai nuo to, kaip Jūs reaguosite į gydymą, gydytojas gali padidinti arba sumažinti dozę.

 

Gydytojo sprendimu gali būti paskirti papildomi skrandžio gleivinę apsaugantys vaistai (jei anksčiau sirgote virškinimo trakto ligomis, vartojate kitus vaistus ar esate senyvo amžiaus).

 

Suaugę žmonės

Gydymo pradžioje paprastai rekomenduojama vartoti 100-150 mg paros dozę, t. y. vieną 100 mg tabletę. Voltaren 100 mg pailginto atpalaidavimo tabletės tik kartą per parą. 150 mg paros dozės viršyti negalima.

 

Vaikai ir paaugliai

Vaikams ir paaugliams šio vaisto vartoti draudžiama.

 

Kada vartoti Voltaren

Voltaren pailginto atpalaidavimo tabletes rekomenduojama gerti valgio metu.

 

Kaip vartoti Voltaren

Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių geriausia vartoti vakare, jei simptomai daugiausia pasireiškia naktį arba ryte.

 

Voltaren pailginto atpalaidavimo tabletes reikia gerti sveikas, užgeriant stikline vandens ar kitokio skysčio. Voltaren pailginto atpalaidavimo tabletes rekomenduojama gerti valgio metu. Negalima tablečių dalinti arba kramtyti.

 

Nustojus vartoti Voltaren

Tiksliai laikykitės visų gydytojo nurodymų.

 

Ką daryti pavartojus per didelę Voltaren dozę?

Pavartojus atsitiktinai Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių daugiau negu skirta, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją arba vaistininką arba vykti į greitosios pagalbos skyrių.

 

Jums gali prireikti medicinos pagalbos.

 

Pamiršus pavartoti Voltaren

Jei pamiršote išgerti vaisto, išgerkite, kai tik prisiminėte. Jei artėja laikas gerti sekančią dozę, pamirštosios gerti nereikia. Praleidus dozę, vėliau vietoj jos dvigubos dozės vartoti negalima.

 

Jei Jūs vartojate Voltaren pailginto atpalaidavimo tabletes ilgiau nei keletą savaičių, tuomet turėtumėte reguliariai tikrintis pas savo gydytoją, norint išvengti nenumatytų neigiamų reakcijų.

 

Jeigu manote, kad Voltaren veikia per stipriai arba per silpnai, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

 

 

4.       Galimas šalutinis poveikis

 

Šis vaistas, kaip ir visi kiti, gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems žmonėms.

 

Kai kuris šalutinis poveikis gali būti sunkus.

 

Nebevartokite Voltaren ir nedelsdami pasakykite savo gydytojui, jeigu pastebėtumėte, kad pasireiškė toliau nurodyti reiškiniai:

·                Nestiprūs pilvo diegliai ir skausmingumas pilvo srityje, prasidedantys netrukus po to, kai pradedamas gydymas Voltaren, po kurių, paprastai per 24 valandas nuo pilvo skausmo atsiradimo, prasideda kraujavimas iš tiesiosios žarnos arba viduriavimas su krauju (dažnis nežinomas, negali būti įvertintas pagal turimus duomenis).

 

Nedažnas šalutinis poveikis (galintis pasireikšti mažiau negu 1‑10 iš 1000 pacientų, ypač vartojant didelę dozę per parą (150 mg) ir ilgą laiką

·                Staigus ir spaudžiantis krūtinės skausmas (miokardo infarkto arba širdies priepuolio požymiai).

·                Dusulys, kvėpavimo pasunkėjimas gulint, pėdų ar kojų patinimas (širdies nepakankamumo požymiai).

 

Retas arba labai retas šalutinis poveikis (galintis pasireikšti mažiau negu 1‑10 iš 10000 pacientų)

·                Spontaninis kraujavimas arba kraujosruvų atsiradimas (trombocitopenijos požymiai).

·                Karščiavimas, dažnos infekcijos, nuolatinis gerklės skausmas (agranulocitozės požymiai).

·                Kvėpavimo ar rijimo pasunkėjimas, išbėrimas, niežulys, dilgėlinė, svaigulys (padidėjusio jautrumo, anafilaksinės arba anafilaktoidinės reakcijos požymiai).

·                Patinimas, daugiausia veido ir gerklės (angioedemos požymiai).

·                Mąstymo ar nuotaikos sutrikimai (psichikos sutrikimo požymiai).

·                Atminties pablogėjimas (atminties pablogėjimo požymiai).

·                Traukuliai (traukulių požymiai).

·                Nerimas.

·                Sustingęs kaklas, karščiavimas, pykinimas, vėmimas, galvos skausmas (aseptinio meningito požymiai).

·                Staigus ir stiprus galvos skausmas, pykinimas, svaigulys, sustingimas, negalėjimas kalbėti arba kalbos sutrikimas, galūnių ar veido silpnumas ar paralyžius (širdies ir kraujagyslių sutrikimo ar insulto požymiai).

·                Klausos pablogėjimas (klausos sutrikimo požymiai).

·                Galvos skausmas, svaigulys (didelio kraujospūdžio, t. y. hipertenzijos požymiai).

·                Išbėrimas, purpurinės ar raudonos dėmės, karščiavimas, niežulys (kraujagyslių uždegimo požymiai).

·                Staigus kvėpavimo pasunkėjimas ir ankštumo krūtinėje pojūtis, kartu pasireiškiant švokštimui ar kosuliui (astmos ar pneumonito (jei karščiuojama) požymiai).

·                Vėmimas krauju (hematemezės požymis) ir (arba) juodos arba kruvinos išmatos (virškinimo trakto kraujavimo požymiai).

·                Viduriavimas kraujingomis išmatomis (hemoraginio viduriavimo požymiai).

·                Juodos išmatos (melenos požymiai).

·                Pilvo skausmas ir pykinimas (virškinimo trakto opų požymiai).

·                Viduriavimas, pilvo skausmas, karščiavimas, pykinimas, vėmimas (gaubtinės žarnos uždegimo, įskaitant su kraujavimu susijusį storosios žarnos uždegimą ar Krono ligą, požymiai).

·                Stiprus viršutinės pilvo dalies skausmas (kasos uždegimo požymiai).

·                Odos ar akių pageltimas (geltos požymiai), pykinimas, apetito netekimas, šlapimo patamsėjimas (kepenų uždegimo ar nepakankamumo požymiai).

·                Į gripą panašūs simptomai, nuovargio pojūtis, raumenų maudimas, kraujo tyrimais nustatomas kepenų fermentų kiekio padidėjimas (kepenų sutrikimo, įskaitant žaibinį kepenų uždegimą, kepenų nekrozę ir nepakankamumą, požymiai).

·                Pūslių atsiradimas (pūslinio odos uždegimo požymiai).

·                Raudona arba purpurinė oda (galimas kraujagyslių uždegimo požymis), pūslių atsiradimas lūpose, akyse ir burnoje, odos uždegimas su pleiskanojimu arba lupimusi (daugiaformės eritemos ar (jei karščiuojama) Stevens-Johnson sindromo ar toksinės epidermio nekrolizės požymiai).

·                Odos išbėrimas su pleiskanojimu ar lupimusi (eksfoliacinio odos uždegimo požymiai).

·                Padidėjęs odos jautrumas šviesai (jautrumo šviesai reakcijos požymiai).

·                Violetinės odos dėmės (purpuros ar Henoch-Schonlein purpuros, jei ją sukėlė alergija, požymiai).

·                Patinimas, silpnumo pojūtis ar nenormalus šlapinimasis (ūminio inkstų nepakankamumo požymiai).

·                Didelis baltymo kiekis šlapime (proteinurijos požymiai).

·                Veido ar pilvo patinimas, didelis kraujospūdis (nefrozinio sindromo požymiai).

·                Padidėjęs ar sumažėjęs išskiriamo šlapimo kiekis, apsnūdimas, minčių susipainiojimas, pykinimas (tubulointersticinio inkstų uždegimo požymiai).

·                Labai sumažėjęs išskiriamo šlapimo kiekis (inkstų spenelių (inkstų audinio) žūties požymiai).

·                Išplitęs patinimas (edemos požymiai).

 

Jei atsirado bet kuris paminėtas šalutinis poveikis, nedelsdamas kreipkitės į gydytoją.

 

Dažnas šalutinis poveikis (gali pasireikšti 1‑10 iš 100 pacientų)

Galvos skausmas, svaigulys, galvos sukimasis, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, virškinimo sutrikimas (dispepsijos požymiai), pilvo skausmas, pilvo pūtimas, apetito netekimas (apetito netekimo požymiai), nenormalūs kepenų funkcijos tyrimo rezultatai (pvz., kepenų fermentų kiekio padidėjimas), odos bėrimas.

 

Retas šalutinis poveikis (gali pasireikšti mažiau negu 1‑10 iš 10000 pacientų)

Apsnūdimas (stipraus mieguistumo požymiai), pilvo skausmas (skrandžio uždegimo požymiai), kepenų sutrikimas, išbėrimas su niežuliu (dilgėlinės požymiai).

 

Labai retas šalutinis poveikis (gali pasireikšti mažiau negu 1 iš 10000 pacientų)

Mažas raudonųjų kraujo ląstelių kiekis (mažakraujystė), mažas baltųjų kraujo ląstelių kiekis (leukopenija), dezorientacija, depresija, miego sutrikimas (nemigos požymiai), košmariški sapnai, irzlumas, plaštakų ar pėdų dilgčiojimas ar tirpimas (parestezijos požymiai), drebulys (tremoro požymiai), skonio jutimo pokytis (disgeuzijos požymiai), regos sutrikimai (regos pablogėjimo požymiai, neryškus matomas vaizdas, matomo vaizdo dvigubinimasis), spengimas ausyse, vidurių užkietėjimas, žaizdos burnoje (stomatito požymiai), liežuvio patinimas, paraudimas ir skausmas (liežuvio uždegimo požymiai), vamzdelio, kuriuo maistas slenka iš burnos į skrandį, sutrikimas (stemplės sutrikimo požymiai), viršutinės pilvo dalies diegliai, ypač pavalgius (pertvarėlių žarnyne susidarymo - diafragminės žarnyno ligos požymiai), juntamas širdies plakimas, krūtinės skausmas, išbėrimas su niežuliu, paraudimu ir deginimu (egzemos požymiai), odos paraudimas (raudonės požymiai), plaukų slinkimas (alopecija), niežulys (niežulio požymiai), kraujas šlapime (hematurija).

 

Jei pasireiškė bet kuris minėtas šalutinis poveikis ir jis yra sunkus, pasakykite gydytojui.

 

Pranešimas apie šalutinį poveikį

Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis, įskaitant šiame lapelyje nenurodytą, pasakykite gydytojui arba vaistininkui. Apie šalutinį poveikį taip pat galite pranešti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nemokamu telefonu 8 800 73568 arba užpildyti interneto svetainėje www.vvkt.lt esančią formą ir pateikti ją Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos vienu iš šių būdų: raštu (adresu Žirmūnų g. 139A, LT-09120 Vilnius), nemokamu fakso numeriu 8 800 20131, el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt, taip pat per Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainę (adresu http://www.vvkt.lt). Pranešdami apie šalutinį poveikį galite mums padėti gauti daugiau informacijos apie šio vaisto saugumą.

 

Jeigu Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių vartojama ilgiau nei keletą savaičių, būtina reguliariai kreiptis į gydytoją, kad jis patikrintų, ar neatsirado šalutinio poveikio simptomų.

 

 

5.       Kaip laikyti Voltaren

 

Šį vaistą laikykite vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje.

Laikyti ne aukštesnėje kaip 30 °C temperatūroje.

Ant lizdinės plokštelės ir dėžutės po „EXP“ nurodytam tinkamumo laikui pasibaigus, Voltaren vartoti negalima. Vaistas tinkamas vartoti iki paskutinės nurodyto mėnesio dienos.

 

Vaistų negalima išmesti į kanalizaciją arba su buitinėmis atliekomis. Kaip išmesti nereikalingus vaistus, klauskite vaistininko. Šios priemonės padės apsaugoti aplinką.

 

 

6.       Pakuotės turinys ir kita informacija

 

Voltaren sudėtis

-        Veiklioji medžiaga yra diklofenako natrio druska. Jos vienoje tabletėje yra 100 mg.

-        Pagalbinės medžiagos yra bevandenis koloidinis silicio dioksidas, cetilo alkoholis, magnio stearatas, povidonas, sacharozė, polisorbatas 80, talkas, hipromeliozė, titano dioksidas (E171), makrogolis 8000, raudonasis geležies oksidas (E172), juodas dažas (E172), kuriame yra šelako ir propileno glikolio (E1520).

 

Voltaren išvaizda ir kiekis pakuotėje

Voltaren Retard 100 mg pailginto atpalaidavimo tabletė yra ryškiai rožinės spalvos, apvali, abipus išgaubta, nuožulniais kraštais, vienoje pusėje su įspaudu „CGC“ ir „CG“ kitoje pusėje.

Pakuotėje yra 30 tablečių.

 

Registruotojas

SIA Novartis Baltics“

Gustava Zemgala gatve 76

LV-1039, Rīga

Latvija

 

Gamintojas

Novartis Pharma GmbH

Roonstrasse 25 and Obere Turnstrasse 8

D-90429 Niurnbergas

Vokietija

 

Jeigu apie šį vaistą norite sužinoti daugiau, kreipkitės į vietinį registruotojo atstovą:

 

SIA „Novartis Baltics“ Lietuvos filialas

Konstitucijos pr. 7

LT-09308 Vilnius

Tel. + 370 5 269 1650

 

Šis pakuotės lapelis paskutinį kartą peržiūrėtas 2018-04-10.

 

Išsami informacija apie šį vaistą pateikiama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje http://www.vvkt.lt/     

 

 

 

Vaistinės, turinčios prekę

VOLTAREN RETARD, 100 mg, pailginto atpalaidavimo tabletės, N30

Prekė nebetiekiama
Daugiau informacijos
Prekės kodas: 1558
Gamintojas: Ciba-Geigy
Informacinis lapelis

Voltaren Retard 100 mg pailginto atpalaidavimo tabletės

Diklofenako natrio druska (Diclofenacum natricum)

 

 

Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš pradėdami vartoti vaistą, nes jame pateikiama Jums svarbi informacija.

-        Neišmeskite šio lapelio, nes vėl gali prireikti jį perskaityti.

-        Jeigu kiltų daugiau klausimų, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

-        Šis vaistas skirtas tik Jums, todėl kitiems žmonėms jo duoti negalima. Vaistas gali jiems pakenkti (net tiems, kurių ligos požymiai yra tokie patys kaip Jūsų).

-        Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis (net jeigu jis šiame lapelyje nenurodytas), kreipkitės į gydytoją arba vaistininką. Žr. 4 skyrių.

 

 

Apie ką rašoma šiame lapelyje?

 

1.             Kas yra Voltaren ir kam jis vartojamas

2.             Kas žinotina prieš vartojant Voltaren

3.             Kaip vartoti Voltaren

4.             Galimas šalutinis poveikis

5.             Kaip laikyti Voltaren

6.             Pakuotės turinys ir kita informacija

 

 

1.       Kas yra Voltaren ir kam jis vartojamas

 

Voltaren priklauso nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) grupei, kuri vartojama skausmui malšinti ir uždegimui slopinti.

 

Voltaren lengvina uždegimo simptomus, pvz., patinimą ir skausmą, mažina karščiavimą, nes slopina medžiagų, sukeliančių uždegimą, skausmą ir karščiavimą (prostaglandinų) susidarymą. Uždegimo arba karščiavimo priežasties vaistas nepanaikina.

 

Voltaren gali būti skiriamas šiais atvejais:

 

·                Simptominis uždegiminių ir degeneracinių ligų, pvz.: reumatoidinio artrito, osteoartrito, ankilozinio spondilito, gydymas.

·                Simptominis minkštųjų audinių ligų, pvz.: periartrito, tendinito, tendosinovito, bursito, gydymas.

·                Simptominis skausmingų būklių gydymas, įskaitant skausmą po traumos, įskaitant kaulų lūžius, raumens ar sausgyslės patempimo, panirimo, po ortopedinių, odontologinių procedūrų ir kitokių nedidelių operacijų.

 

Jeigu Jums nustatytos širdies ir kraujagyslių ligos arba turite reikšmingų širdies ir kraujagyslių sutrikimų pasireiškimo rizikos faktorių (kaip antai hipertenzija, hiperlipidemija, cukrinis diabetas ar rūkymas), Jūsų gydytojas periodiškai iš naujo įvertins kaip ilgai Jūs turite vartoti Voltaren.

 

Jeigu Jūs abejojate dėl Voltaren veikimo arba kodėl jis buvo Jums paskirtas, klauskite gydytojo.

 

 

2.       Kas žinotina prieš vartojant Voltaren

 

Tiksliai laikykitės visų gydytojo nurodymų. Jie gali skirtis nuo šiame lapelyje pateiktos informacijos.

 

Voltaren vartoti negalima:

-        jeigu yra alergija (padidėjęs jautrumas) diklofenakui arba bet kuriai pagalbinei šio vaisto medžiagai (jos išvardytos 6 skyriuje);

-        jeigu Jums kada nors buvo pasireiškusi alerginė reakcija, pavartojus medikamentų nuo uždegimo arba skausmo (pvz., acetilsalicilo rūgšties, diklofenako arba ibuprofeno). Reakcija galėjo pasireikšti astma, sloga, odos bėrimu, veido patinimu. Jeigu Jūs manote, kad galite būti alergiški, pasitarkite su gydytoju;

-        jeigu Jums nustatyta širdies liga ir (arba) galvos smegenų kraujagyslių liga, pavyzdžiui, jeigu Jūs patyrėte širdies smūgį, insultą, „mikroinsultą“ (praeinantį smegenų išemijos priepuolį) arba Jums buvo užsikimšusios širdies ar galvos smegenų kraujagyslės, arba Jums buvo atlikta operacija siekiant išvalyti arba šuntuoti užsikimšusias kraujagysles;

-        jeigu Jums yra arba anksčiau buvo sutrikusi kraujotaka (periferinių arterijų liga);

-        jeigu yra ar yra buvę skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opų, ar jos kraujavo (du ar daugiau atskirų išopėjimo ar kraujavimo epizodų);

-        jeigu Jums yra ar yra buvęs kraujavimas į virškinimo traktą ar jis prakiuręs (vėmimas krauju, kraujavimas tuštinimosi metu, šviežias kraujas išmatose ar juodos išmatos);

-        jeigu Jūs sergate sunkiu inkstų nepakankamumu;

-        jeigu Jūs sergate sunkiu kepenų nepakankamumu;

-        jeigu Jūs sergate sunkiu širdies nepakankamumu;

-        jeigu Jūs esate trečiame nėštumo trimestre, nuo šešto nėštumo mėnesio;

-        vaikams ir paaugliams.

 

Įsitikinkite, kad prieš Jums paskirdamas diklofenako gydytojas žino, jog Jūs:

-        rūkote;

-        sergate cukriniu diabetu;

-        sergate krūtinės angina arba Jums yra susidarę kraujo krešulių, padidėjęs kraujospūdis, padidėjęs cholesterolio kiekis ar padidėjęs trigliceridų kiekis.

 

Šalutinis poveikis gali pasireikšti rečiau, jeigu vartosite mažiausią veiksmingą dozę kiek įmanoma trumpiausią laikotarpį.

 

Jeigu bet kuris iš šių teiginių Jums tinka, nevartokite Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių ir pasitarkite su gydytojui.

Jei manote, kad galite būti alergiškas, pasitarkite su gydytoju.

 

Įspėjimai ir atsargumo priemonės

Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku, prieš pradėdami vartoti Voltaren.

 

Atsargumas būtinas:

-                 yra labai svarbu vartoti mažiausią veiksmingą Voltaren dozę, kuri sumažintų skausmą ir / arba patinimą, ir vartoti trumpiausią įmanomą laiką, siekiant kuo mažesnės nepageidaujamo poveikio rizikos širdies ir kraujagyslių sistemai;

-                 jeigu Jūs vartojate Voltaren kartu su kitais nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo (pvz., acetilsalicilo rūgštimi), kortikosteroidais, trombocitų agregaciją slopinančiais vaistais arba selektyviais serotonino reabsorbcijos inhibitoriais (žr. „Kitų vaistų vartojimas“);

-                 jeigu Jūs sergate astma arba šienlige (sezoninis alerginis rinitas);

-                 jeigu Jūs kada nors turėjote virškinimo trakto sutrikimų, tokių kaip skrandžio opa, kraujavimas arba juodos išmatos arba Jums anksčiau pasireiškė nemalonus pojūtis skrandyje ar rėmuo, pavartojus nesteroidinių vaistų nuo uždegimo;

-                 jeigu Jūs sirgote gaubtinės žarnos (opiniu kolitu) arba plonojo žarnyno (Krono liga) uždegimu;

-                 kai sutrikusi kepenų arba inkstų veikla;

-                 jeigu Jūs galite būti netekę daug skysčių (pvz., dėl ligos, viduriavimo, prieš ar po sunkios operacijos);

-                 kai patinusios pėdos;

-                 kai yra sutrikęs kraujavimas ar yra kitų kraujo sutrikimų, tame tarpe ir reta kepenų funkcijos patologija vadinama porfirija.

 

Jeigu bet kuris iš šių teiginių išvardytų aukščiau Jums tinka, prieš vartodami Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių pasakykite apie tai gydytojui.

 

-                 Jei bet kuriuo metu, kol vartojote Voltaren atsirastų kokių nors požymių ar simptomų susijusių su Jūsų širdimi ar kraujagyslėmis, pavyzdžiui, krūtinės skausmas, dusulys, silpnumas ar kalbos sutrikimas, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

-                 Voltaren gali sumažinti infekcijos simptomus (pvz., galvos skausmą, karščiavimą) ir dėl to gali būti sunkiau nustatyti diagnozę ir atitinkamai gydyti ligą. Jeigu blogai pasijutote ir Jums reikia apsilankyti pas gydytoją, nepamirškite jam pasakyti, kad vartojate Voltaren.

-                 Labai retai Voltaren, kaip ir kiti nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, gali sukelti sunkias alergines odos reakcijas.

Jeigu Jums atsirado bet kuris aukščiau aprašytas simptomas, nedelsdamas kreipkitės į gydytoją.

 

Tokie vaistai, kaip Voltaren, gali būti susiję su nedideliu širdies priepuolio („miokardo infarkto“) ar insulto pavojaus padidėjimu. Bet koks pavojus yra labiau tikėtinas ilgą laiką vartojant vaistą didelėmis dozėmis. Neviršykite rekomenduotos dozės ar gydymo laiko.

 

Jei Jūsų širdies veikla yra sutrikusi, patyrėte insultą arba galvojate, kad Jums galėtų grėsti šios būklės (pavyzdžiui, Jūsų kraujospūdis yra padidėjęs, sergate diabetu, turite daug cholesterolio arba rūkote), turite aptarti gydymą su savo gydytoju arba vaistininku.

 

Jūsų būklės stebėjimas gydymo Voltaren metu

Jei Jums yra bet kokių kepenų, inkstų ar kraujo sutrikimų, gydymo metu Jums bus atliekami kraujo tyrimai. Bus stebima arba kepenų funkcija (transaminazių kiekis), arba inkstų funkcija (kreatinino kiekis), arba kraujo ląstelių kiekis (baltųjų ir raudonųjų kraujo ląstelių bei kraujo plokštelių kiekis). Remdamasis šiais kraujo tyrimų rezultatais, gydytojas priims sprendimą, ar nereikia nutraukti Voltaren vartojimo ar pakeisti dozės.

 

Kiti vaistai ir Voltaren

 

Ypač svarbu pasakyti gydytojui, jei vartojate toliau išvardytų vaistų:

·        ličio arba selektyvių serotonino reabsorbcijos inhibitorių (SSRI) (vaistai, vartojami gydyti kai kurias depresijos rūšis);

·                digoksino (vaistas, vartojamas širdies ligoms gydyti);

·                diuretikų (vaistai, didinantys šlapimo išsiskyrimą);

·                AKF inhibitorių arba beta blokerių (vaistų grupės, vartojamos aukštam kraujospūdžiui ir širdies nepakankamumui gydyti);

·                kitokių nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, pvz., acetilsalicilo rūgšties arba ibuprofeno;

·                kortikosteroidų (vaistai, vartojami uždegimui palengvinti);

·                kraujo krešėjimą mažinančių vaistų (vaistai, vartojami mažinant kraujo krešėjimą);

·        vaistų nuo diabeto, išskyrus insuliną;

·                metotreksato (vaistas nuo kai kurių vėžio rūšių arba artrito);

·                ciklosporino ir takrolimuzo (vaistai, pirmiausiai vartojami pacientų, kuriems persodinti organai);

·                trimetoprimo (vaisto šlapimo takų infekcijai gydyti ar jos profilaktikai);

·                chinolonų grupės antibakterinių vaistų (vaistų nuo infekcijos);

·               vorikonazolo (vaistas, skirtas grybelinėms infekcijoms gydyti);

·               fenitoino (vaistas, vartojamas epilepsijai gydyti).

 

Jei vartojate arba neseniai vartojote kitų vaistų, įskaitant įsigytus be recepto, pasakykite gydytojui arba vaistininkui.

 

Voltaren vartojimas su maistu ir gėrimais

·                Voltaren pailginto atpalaidavimo tabletę nuryti visą, užsigeriant stikline vandens ar kitokio skysčio.

·                Patariama Voltaren pailginto atpalaidavimo tabletę vartoti valgio metu.

 

Voltaren ir pagyvenę žmonės

Senyvi pacientai, taip pat per mažo kūno svorio pacientai, į Voltaren poveikį gali labiau reaguoti nei kiti suaugę žmonės. Todėl, jie turi tiksliai laikytis gydytojo nurodymų ir vartoti mažiausią dozę, kuri palengvina simptomus. Labai svarbu, kad atsiradus šalutiniam poveikiui pagyvenęs pacientas apie tai nedelsdamas pasakytų gydytojui.

 

Vaikams ir paaugliams

Voltaren 100 mg pailginto atpalaidavimo tablečių dėl jų dozės stiprumo vartoti vaikams ir paaugliams iki 18 metų draudžiama.

 

Nėštumo, žindymo laikotarpis ir vaisingumas

Jeigu Jūs esate nėščia, žindote kūdikį, manote, kad galbūt esate nėščia, arba planuojate pastoti, tai prieš vartodama šį vaistą, pasitarkite su gydytoju.

 

Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių nėštumo metu vartoti draudžiama, išskyrus būtinus atvejus.

 

Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių, kaip ir kitų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, draudžiama vartoti paskutinių 3 nėštumo mėnesių laikotarpiu, nes gali būti labai pažeistas vaisius arba pasunkėti gimdymas.

 

Dėl Voltaren vartojimo gali būti sunkiau pastoti. Nevartokite Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių, jei planuojate pastoti ar jei Jums sunku pastoti, išskyrus būtinus atvejus.

 

Jeigu Jūs žindote kūdikį, pasakykite gydytojui.

 

Jei vartojate Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių, žindyti draudžiama, nes tai gali būti žalinga kūdikiui.

 

Prieš vartojant bet kokį vaistą, būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Gydytojas su Jumis aptars galimą su Voltaren vartojimu nėštumo ar žindymo laikotarpiu susijusią riziką.

 

Vairavimas ir mechanizmų valdymas

Voltaren neturėtų sukelti poveikio gebėjimui vairuoti, valdyti mechanizmus ar atlikti kitokius dėmesio reikalaujančius veiksmus.

 

Svarbi informacija apie kai kurias pagalbines Voltaren medžiagas

Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių sudėtyje yra sacharozės. Jeigu gydytojas Jums yra sakęs, kad netoleruojate kokių nors angliavandenių, kreipkitės į jį prieš pradėdami vartoti šį vaistą.

 

3.       Kaip vartoti Voltaren

 

Visada vartokite šį vaistą tiksliai kaip nurodė gydytojas. Nepasitarus su gydytoju, dozės keisti negalima. Jeigu abejojate, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

 

Kokią dozę vartoti

Jūsų gydytojo paskirtos dozės viršyti negalima. Svarbu vartoti mažiausią dozę, kuri kontroliuoja Jūsų skausmą ir nevartoti Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių ilgiau negu reikia.

 

Gydytojas pasakys Jums kiek Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių vartoti. Priklausomai nuo to, kaip Jūs reaguosite į gydymą, gydytojas gali padidinti arba sumažinti dozę.

 

Gydytojo sprendimu gali būti paskirti papildomi skrandžio gleivinę apsaugantys vaistai (jei anksčiau sirgote virškinimo trakto ligomis, vartojate kitus vaistus ar esate senyvo amžiaus).

 

Suaugę žmonės

Gydymo pradžioje paprastai rekomenduojama vartoti 100-150 mg paros dozę, t. y. vieną 100 mg tabletę. Voltaren 100 mg pailginto atpalaidavimo tabletės tik kartą per parą. 150 mg paros dozės viršyti negalima.

 

Vaikai ir paaugliai

Vaikams ir paaugliams šio vaisto vartoti draudžiama.

 

Kada vartoti Voltaren

Voltaren pailginto atpalaidavimo tabletes rekomenduojama gerti valgio metu.

 

Kaip vartoti Voltaren

Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių geriausia vartoti vakare, jei simptomai daugiausia pasireiškia naktį arba ryte.

 

Voltaren pailginto atpalaidavimo tabletes reikia gerti sveikas, užgeriant stikline vandens ar kitokio skysčio. Voltaren pailginto atpalaidavimo tabletes rekomenduojama gerti valgio metu. Negalima tablečių dalinti arba kramtyti.

 

Nustojus vartoti Voltaren

Tiksliai laikykitės visų gydytojo nurodymų.

 

Ką daryti pavartojus per didelę Voltaren dozę?

Pavartojus atsitiktinai Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių daugiau negu skirta, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją arba vaistininką arba vykti į greitosios pagalbos skyrių.

 

Jums gali prireikti medicinos pagalbos.

 

Pamiršus pavartoti Voltaren

Jei pamiršote išgerti vaisto, išgerkite, kai tik prisiminėte. Jei artėja laikas gerti sekančią dozę, pamirštosios gerti nereikia. Praleidus dozę, vėliau vietoj jos dvigubos dozės vartoti negalima.

 

Jei Jūs vartojate Voltaren pailginto atpalaidavimo tabletes ilgiau nei keletą savaičių, tuomet turėtumėte reguliariai tikrintis pas savo gydytoją, norint išvengti nenumatytų neigiamų reakcijų.

 

Jeigu manote, kad Voltaren veikia per stipriai arba per silpnai, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

 

 

4.       Galimas šalutinis poveikis

 

Šis vaistas, kaip ir visi kiti, gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems žmonėms.

 

Kai kuris šalutinis poveikis gali būti sunkus.

 

Nebevartokite Voltaren ir nedelsdami pasakykite savo gydytojui, jeigu pastebėtumėte, kad pasireiškė toliau nurodyti reiškiniai:

·                Nestiprūs pilvo diegliai ir skausmingumas pilvo srityje, prasidedantys netrukus po to, kai pradedamas gydymas Voltaren, po kurių, paprastai per 24 valandas nuo pilvo skausmo atsiradimo, prasideda kraujavimas iš tiesiosios žarnos arba viduriavimas su krauju (dažnis nežinomas, negali būti įvertintas pagal turimus duomenis).

 

Nedažnas šalutinis poveikis (galintis pasireikšti mažiau negu 1‑10 iš 1000 pacientų, ypač vartojant didelę dozę per parą (150 mg) ir ilgą laiką

·                Staigus ir spaudžiantis krūtinės skausmas (miokardo infarkto arba širdies priepuolio požymiai).

·                Dusulys, kvėpavimo pasunkėjimas gulint, pėdų ar kojų patinimas (širdies nepakankamumo požymiai).

 

Retas arba labai retas šalutinis poveikis (galintis pasireikšti mažiau negu 1‑10 iš 10000 pacientų)

·                Spontaninis kraujavimas arba kraujosruvų atsiradimas (trombocitopenijos požymiai).

·                Karščiavimas, dažnos infekcijos, nuolatinis gerklės skausmas (agranulocitozės požymiai).

·                Kvėpavimo ar rijimo pasunkėjimas, išbėrimas, niežulys, dilgėlinė, svaigulys (padidėjusio jautrumo, anafilaksinės arba anafilaktoidinės reakcijos požymiai).

·                Patinimas, daugiausia veido ir gerklės (angioedemos požymiai).

·                Mąstymo ar nuotaikos sutrikimai (psichikos sutrikimo požymiai).

·                Atminties pablogėjimas (atminties pablogėjimo požymiai).

·                Traukuliai (traukulių požymiai).

·                Nerimas.

·                Sustingęs kaklas, karščiavimas, pykinimas, vėmimas, galvos skausmas (aseptinio meningito požymiai).

·                Staigus ir stiprus galvos skausmas, pykinimas, svaigulys, sustingimas, negalėjimas kalbėti arba kalbos sutrikimas, galūnių ar veido silpnumas ar paralyžius (širdies ir kraujagyslių sutrikimo ar insulto požymiai).

·                Klausos pablogėjimas (klausos sutrikimo požymiai).

·                Galvos skausmas, svaigulys (didelio kraujospūdžio, t. y. hipertenzijos požymiai).

·                Išbėrimas, purpurinės ar raudonos dėmės, karščiavimas, niežulys (kraujagyslių uždegimo požymiai).

·                Staigus kvėpavimo pasunkėjimas ir ankštumo krūtinėje pojūtis, kartu pasireiškiant švokštimui ar kosuliui (astmos ar pneumonito (jei karščiuojama) požymiai).

·                Vėmimas krauju (hematemezės požymis) ir (arba) juodos arba kruvinos išmatos (virškinimo trakto kraujavimo požymiai).

·                Viduriavimas kraujingomis išmatomis (hemoraginio viduriavimo požymiai).

·                Juodos išmatos (melenos požymiai).

·                Pilvo skausmas ir pykinimas (virškinimo trakto opų požymiai).

·                Viduriavimas, pilvo skausmas, karščiavimas, pykinimas, vėmimas (gaubtinės žarnos uždegimo, įskaitant su kraujavimu susijusį storosios žarnos uždegimą ar Krono ligą, požymiai).

·                Stiprus viršutinės pilvo dalies skausmas (kasos uždegimo požymiai).

·                Odos ar akių pageltimas (geltos požymiai), pykinimas, apetito netekimas, šlapimo patamsėjimas (kepenų uždegimo ar nepakankamumo požymiai).

·                Į gripą panašūs simptomai, nuovargio pojūtis, raumenų maudimas, kraujo tyrimais nustatomas kepenų fermentų kiekio padidėjimas (kepenų sutrikimo, įskaitant žaibinį kepenų uždegimą, kepenų nekrozę ir nepakankamumą, požymiai).

·                Pūslių atsiradimas (pūslinio odos uždegimo požymiai).

·                Raudona arba purpurinė oda (galimas kraujagyslių uždegimo požymis), pūslių atsiradimas lūpose, akyse ir burnoje, odos uždegimas su pleiskanojimu arba lupimusi (daugiaformės eritemos ar (jei karščiuojama) Stevens-Johnson sindromo ar toksinės epidermio nekrolizės požymiai).

·                Odos išbėrimas su pleiskanojimu ar lupimusi (eksfoliacinio odos uždegimo požymiai).

·                Padidėjęs odos jautrumas šviesai (jautrumo šviesai reakcijos požymiai).

·                Violetinės odos dėmės (purpuros ar Henoch-Schonlein purpuros, jei ją sukėlė alergija, požymiai).

·                Patinimas, silpnumo pojūtis ar nenormalus šlapinimasis (ūminio inkstų nepakankamumo požymiai).

·                Didelis baltymo kiekis šlapime (proteinurijos požymiai).

·                Veido ar pilvo patinimas, didelis kraujospūdis (nefrozinio sindromo požymiai).

·                Padidėjęs ar sumažėjęs išskiriamo šlapimo kiekis, apsnūdimas, minčių susipainiojimas, pykinimas (tubulointersticinio inkstų uždegimo požymiai).

·                Labai sumažėjęs išskiriamo šlapimo kiekis (inkstų spenelių (inkstų audinio) žūties požymiai).

·                Išplitęs patinimas (edemos požymiai).

 

Jei atsirado bet kuris paminėtas šalutinis poveikis, nedelsdamas kreipkitės į gydytoją.

 

Dažnas šalutinis poveikis (gali pasireikšti 1‑10 iš 100 pacientų)

Galvos skausmas, svaigulys, galvos sukimasis, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, virškinimo sutrikimas (dispepsijos požymiai), pilvo skausmas, pilvo pūtimas, apetito netekimas (apetito netekimo požymiai), nenormalūs kepenų funkcijos tyrimo rezultatai (pvz., kepenų fermentų kiekio padidėjimas), odos bėrimas.

 

Retas šalutinis poveikis (gali pasireikšti mažiau negu 1‑10 iš 10000 pacientų)

Apsnūdimas (stipraus mieguistumo požymiai), pilvo skausmas (skrandžio uždegimo požymiai), kepenų sutrikimas, išbėrimas su niežuliu (dilgėlinės požymiai).

 

Labai retas šalutinis poveikis (gali pasireikšti mažiau negu 1 iš 10000 pacientų)

Mažas raudonųjų kraujo ląstelių kiekis (mažakraujystė), mažas baltųjų kraujo ląstelių kiekis (leukopenija), dezorientacija, depresija, miego sutrikimas (nemigos požymiai), košmariški sapnai, irzlumas, plaštakų ar pėdų dilgčiojimas ar tirpimas (parestezijos požymiai), drebulys (tremoro požymiai), skonio jutimo pokytis (disgeuzijos požymiai), regos sutrikimai (regos pablogėjimo požymiai, neryškus matomas vaizdas, matomo vaizdo dvigubinimasis), spengimas ausyse, vidurių užkietėjimas, žaizdos burnoje (stomatito požymiai), liežuvio patinimas, paraudimas ir skausmas (liežuvio uždegimo požymiai), vamzdelio, kuriuo maistas slenka iš burnos į skrandį, sutrikimas (stemplės sutrikimo požymiai), viršutinės pilvo dalies diegliai, ypač pavalgius (pertvarėlių žarnyne susidarymo - diafragminės žarnyno ligos požymiai), juntamas širdies plakimas, krūtinės skausmas, išbėrimas su niežuliu, paraudimu ir deginimu (egzemos požymiai), odos paraudimas (raudonės požymiai), plaukų slinkimas (alopecija), niežulys (niežulio požymiai), kraujas šlapime (hematurija).

 

Jei pasireiškė bet kuris minėtas šalutinis poveikis ir jis yra sunkus, pasakykite gydytojui.

 

Pranešimas apie šalutinį poveikį

Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis, įskaitant šiame lapelyje nenurodytą, pasakykite gydytojui arba vaistininkui. Apie šalutinį poveikį taip pat galite pranešti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nemokamu telefonu 8 800 73568 arba užpildyti interneto svetainėje www.vvkt.lt esančią formą ir pateikti ją Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos vienu iš šių būdų: raštu (adresu Žirmūnų g. 139A, LT-09120 Vilnius), nemokamu fakso numeriu 8 800 20131, el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt, taip pat per Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainę (adresu http://www.vvkt.lt). Pranešdami apie šalutinį poveikį galite mums padėti gauti daugiau informacijos apie šio vaisto saugumą.

 

Jeigu Voltaren pailginto atpalaidavimo tablečių vartojama ilgiau nei keletą savaičių, būtina reguliariai kreiptis į gydytoją, kad jis patikrintų, ar neatsirado šalutinio poveikio simptomų.

 

 

5.       Kaip laikyti Voltaren

 

Šį vaistą laikykite vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje.

Laikyti ne aukštesnėje kaip 30 °C temperatūroje.

Ant lizdinės plokštelės ir dėžutės po „EXP“ nurodytam tinkamumo laikui pasibaigus, Voltaren vartoti negalima. Vaistas tinkamas vartoti iki paskutinės nurodyto mėnesio dienos.

 

Vaistų negalima išmesti į kanalizaciją arba su buitinėmis atliekomis. Kaip išmesti nereikalingus vaistus, klauskite vaistininko. Šios priemonės padės apsaugoti aplinką.

 

 

6.       Pakuotės turinys ir kita informacija

 

Voltaren sudėtis

-        Veiklioji medžiaga yra diklofenako natrio druska. Jos vienoje tabletėje yra 100 mg.

-        Pagalbinės medžiagos yra bevandenis koloidinis silicio dioksidas, cetilo alkoholis, magnio stearatas, povidonas, sacharozė, polisorbatas 80, talkas, hipromeliozė, titano dioksidas (E171), makrogolis 8000, raudonasis geležies oksidas (E172), juodas dažas (E172), kuriame yra šelako ir propileno glikolio (E1520).

 

Voltaren išvaizda ir kiekis pakuotėje

Voltaren Retard 100 mg pailginto atpalaidavimo tabletė yra ryškiai rožinės spalvos, apvali, abipus išgaubta, nuožulniais kraštais, vienoje pusėje su įspaudu „CGC“ ir „CG“ kitoje pusėje.

Pakuotėje yra 30 tablečių.

 

Registruotojas

SIA Novartis Baltics“

Gustava Zemgala gatve 76

LV-1039, Rīga

Latvija

 

Gamintojas

Novartis Pharma GmbH

Roonstrasse 25 and Obere Turnstrasse 8

D-90429 Niurnbergas

Vokietija

 

Jeigu apie šį vaistą norite sužinoti daugiau, kreipkitės į vietinį registruotojo atstovą:

 

SIA „Novartis Baltics“ Lietuvos filialas

Konstitucijos pr. 7

LT-09308 Vilnius

Tel. + 370 5 269 1650

 

Šis pakuotės lapelis paskutinį kartą peržiūrėtas 2018-04-10.

 

Išsami informacija apie šį vaistą pateikiama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje http://www.vvkt.lt/     

 

 

 

Vaistinės, turinčios prekę
Pirkėjai, pirkę šią prekę, taip pat įsigijo
REFLUXAID NIPIO, sirupas, 150 ml paveikslėlis
-60% antrai prekei
Refluxaid
9,14€
Žemiausia kaina per 30 d.: ()

Mano krepšelis