Bendras cholesterolio kiekis – tyrimai ir norma. Kaip efektyviai sumažinti jo lygį?

2022 m. gruodžio 5 d., pirmadienis
Bendras cholesterolio kiekis yra tyrimo, vadinamo lipidograma, dalis. Dažniausiai vienu metu tiriamos visos jo frakcijos, tai yra blogojo ir gerojo cholesterolio bei trigliceridų lygis. Šie rezultatai parodo visą paciento sveikatos vaizdą. 

TRUMPAI

  • Nors cholesterolis yra kiekvienos ląstelės, hormonų, vitaminų ir tulžies rūgščių kuriamoji medžiaga, per didelis jo kiekis daro neigiamą įtaką. Nenormalus žmogaus lipidų profilis gali būti daugelio gyvybei pavojingų ligų signalas.

  • Bendrasis cholesterolis yra skirstomas į MTL cholesterolį, DTL cholesterolį ir trigliceridus. Cholesterolis tiekiamas organizmui kartu su maistu, jį gamina kepenys ir žarnyno sienelės.

  • Tam tikro amžiaus sulaukusiems vyrams ir moterims rekomenduojama reguliariai tirtis cholesterolio kiekį. Tyrimo indikacijomis gali tapti ir įvairios ligos, įskaitant vainikinių arterijų ligas, cukraligę, hipertiroidizmą ar hipotirozę ir kt.  

  • Esama daug priežasčių, dėl kurių padidėja bendras cholesterolio kiekis. Tai gali būti priežastys, susijusios su genetiniu polinkiu, fizinio aktyvumo stoka, nutukimu, rūkymu, stresu, tam tikrų vaistų vartojimu ar dieta. Pagrindiniai cholesterolio kiekio mažinimo būdai yra dieta, mankšta ir tam tikrų vaistų vartojimas.

Reikalinga konsultacija su gydytoju? Užsakyti

TURINYS

Cholesterolis vaidina labai svarbų vaidmenį mūsų organizme, nes yra kiekvienos ląstelės, hormonų, vitaminų ir tulžies rūgščių statybinė sudedamoji dalis. Tačiau ne visada gerai, kai jo turime per daug. Nenormalus žmogaus lipidų profilis yra daugelio gyvybei pavojingų ligų signalas.

Kas yra bendrojo cholesterolio kiekis?

Bendrojo cholesterolio kiekis – tai cholesterolis, kuris patenka į organizmą iš išorės per maistą, ir kurį organizmas gamina kepenyse ir žarnyno sienelėse. Bendras cholesterolis skirstomas į:

  • MTL cholesterolį,
  • DTL cholesterolį,

Bendrojo cholesterolio lygio tyrimas

Retai atsitinka, kad tyrimo metu būtų tikrinamas tik bendrasis cholesterolis. Tačiau bendrojo cholesterolio kiekio tyrimas yra neatsiejama vadinamosios lipidogramos dalis. Kasmet toks profilaktinis patikrinimas rekomenduojamas vyrams nuo 45 metų ir moterims nuo menopauzės (pradedant nuo paskutiniųjų menstruacijų). Tyrimo indikacijos taip pat yra: 

  • cukraligė,
  • vainikinių arterijų liga,
  • smegenų kraujagyslių ligos,
  • periferinių kraujagyslių kraujotakos sutrikimai,
  • padidėjusi arba nepakankama skydliaukės veikla.

Tyrimas atliekamas paimant kraujo mėginį nevalgius. Paskutinį kartą valgoma likus 12 valandų iki kraujo mėginio paėmimo. Kad rezultatas nebūtų iškraipytas, likus kelioms dienoms iki tyrimo pacientas turi pereiti prie lengvai virškinamo neriebaus (išskyrus riebią jūros žuvį) ir mažai angliavandenių (pvz., saldumynai) turinčio maisto.

Atminkite, kad bendrojo cholesterolio kiekio serume rezultatas gali būti netikras net tokiu atveju, jeigu dieną prieš tyrimą valgėte troškintą antieną.

Bendrojo cholesterolio kiekio rezultatai

Kardiologų draugija rekomenduoja, kad bendrojo cholesterolio lygis būtų iki 190 mg/dl. Tačiau vien bendrojo cholesterolio lygis mažai ką pasako apie riziką susirgti vainikinių arterijų liga, nors manoma, kad į širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupę patenka pacientai, kurių bendrasis cholesterolio kiekis viršija 260 mg/dl.

Tik vienu metu ištyrus DTL cholesterolio ir MTL cholesterolio frakcijų lygius, bus galima gauti išsamesnį paciento sveikatos būklės vaizdą.

Moterų DTL cholesterolio kiekis turi būti didesnis nei 45 mg/dl, o vyrų –  virš 40 mg/dl. Sveikatai saugus MTL cholesterolio lygis abiem lytims neturėtų viršyti 115 mg/dl. Tačiau esama išimčių:

  • sergantiems cukriniu diabetu (be komplikacijų) norma yra mažesnė nei 100 mg/dl;
  • pacientams, sergantiems koronarine liga, lėtine inkstų liga, esantiems po insulto ir turintiems komplikuotą diabetą, normalus MTL cholesterolio kiekis yra mažesnis negu 70 mg/dl.

Didelio bendrojo cholesterolio kiekio priežastys

Bendrasis cholesterolio kiekis gali padidėti dėl kelių skirtingų priežasčių – genetinio polinkio, fizinio aktyvumo stokos, nutukimo, intensyvaus rūkymo, streso, tam tikrų vaistų (pvz., kontraceptikų) vartojimo, nesveikos mitybos, kurioje mažai skaidulų, daug nesveikų riebalų, paprastųjų angliavandenių.   

Didelis bendrojo cholesterolio kiekis taip pat atsiranda sergant šiomis ligomis:

  • įgimta kepenų liga (hiperlipoproteinemija);
  • inkstų nepakankamumu;
  • hipotiroze;
  • cholestaze;
  • nefrozoniu sindromu;
  • žvynine dedervine.

 Žemiau normos esantis bendrasis cholesterolio kiekis gali rodyti: 

  • cirozę;
  • kepenų nekrozę;
  • pernelyg aktyvią skydliaukę;
  • sepsį;
  • anemiją.

Dieta, mažinanti bendrąjį cholesterolio kiekį

Pagrindinis būdas sumažinti bendrąjį cholesterolio kiekį – imtis subalansuotos mitybos, kuri paremta dviem pagrindiniais principais: viena vertus, reikia vengti maisto produktų, kurie didina blogojo cholesterolio kiekį, kita vertus, įtraukti maisto produktų, kurie gali sumažinti jo koncentraciją kraujyje.  

Pateikiame 11 privalomų maisto produktų, kurie turi būti įtraukti į cholesterolio kiekį mažinančią dietą:

  1. jūrų žuvys;
  2. liesa mėsa (kalakutiena ir vištiena (be odos), veršiena, triušiena);
  3. liesi rūkyti paukštienos gaminiai;
  4. daržovės ir vaisiai, kuriuose gausu vitamino C, E, B; 
  5. česnakai;
  6. produktai, kuriuose gausu flavonoidų (žalioji arbata, svogūnai, obuoliai, uogos);
  7. sveiki augaliniai riebalai, esantys avokaduose, riešutuose ir migdoluose;
  8. alyvuogių ir rapsų aliejus;
  9. laisvai laikomų vištų kiaušiniai;
  10. minkštieji margarinai, papildyti augaliniais steroliais ir stanoliais;
  11. liesi pieno produktai.

Laikydamiesi bendrąjį cholesterolio kiekį mažinančios dietos kartu turite tvirtai laikytis kelių pagrindinių taisyklių. Reikia stipriai sumažinti gyvulinės kilmės riebalų kiekį, keptą maistą pakeisti paruoštu vandenyje arba garuose. 

Gaminant sumuštinius, tepkite juos ne sviestu, o liesu baltuoju varškės sūriu. Geltonąjį sūrį keiskite liesu baltuoju sūriu. Tokios dietos priešai yra padažai iš majonezo ir pats majonezas. Ruošiant patiekalus vietoje grietinėlės naudokite jogurtą, o baltą duoną keiskite rupia visų grūdo dalių kvietine duona. 

Saldumynų kiekį taip pat būtina stipriai sumažinti, ypač konditerijos gaminių, kuriuose yra palmių aliejaus. 

Fizinis aktyvumas ir bendrasis cholesterolio kiekis

Ne tik dieta, bet ir reguliari mankšta gali sumažinti cholesterolio kiekį. Todėl daug cholesterolio turintys žmonės turėtų susimąstyti apie reguliarų fizinį aktyvumą. Idealu, kai mankštinamasi kasdien arba kas antrą dieną. 

Geriausia, jeigu pratimai būtų aerobiniai, bet ne jėgos; vidutinio sunkumo, pritaikyti prie paciento įgūdžių ir sveikatos būklės. Kartu su apšilimu pratimai turėtų trukti 50–60 minučių, nes tik po 30 minučių organizmas pradeda deginti riebalus. Žmonėms, norintiems išlaikyti tinkamą bendrojo cholesterolio kiekį, gera fizinio aktyvumo forma gali būti: 

  • pasivaikščiojimai;
  • ėjimas su lazdomis, t. y. šiaurietiškas ėjimas;
  • žygiai;
  • važiavimas dviračiu;
  • pilatesas;
  • joga;
  • tempimo pratimai;
  • komandiniai žaidimai (tinklinis, futbolas, badmintonas);
  • plaukimas;
  • pratimai sporto salėje;
  • aerobika;
  • bėgimas;
  • lygumų slidės.

Kiti bendrojo cholesterolio mažinimo būdai

Cholesterolio kiekį galima reguliuoti ir vaistais. Pagrindinį vaidmenį čia vaidina statinai, kurie slopina cholesterolio gamybą kepenyse. Poveikis išlieka tol, kol pacientas vartoja vaistus. Nustojus vartoti vaistus, lipidų profilis vėl pablogėja.

Šiuo metu gydytojai pripažįsta statinus kaip geriausius vaistus kovojant su dideliu cholesterolio kiekiu. Be to, kardiologai akcentuoja, kad statinai sumažina širdies priepuolio riziką, nes neleidžia lūžti aterosklerozinei plokštelei.   

Tačiau reikia atkreipti dėmesį į galimus šalutinius poveikius, tokius kaip raumenų skausmas, sąnarių skausmas, galvos skausmas, nemiga, alerginės reakcijos, o kraštutiniais atvejais – inkstų nepakankamumas.