Resveratrolio nauda
Resveratrolis – tai natūralus augalinės kilmės junginys, priklausantis polifenolių grupei, pasižymintis antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu. Jis randamas kai kuriuose maisto produktuose, o pastaraisiais metais šis junginys sulaukė didelio dėmesio dėl galimos naudos žmogaus organizmui. Taigi, kokia yra resveratrolio nauda, kaip jis veikia organizmą ir kaip galima jį įtraukti į kasdienę mitybą?
Kas yra resveratrolis ir kaip jis veikia?
Resveratrolis – tai natūralus junginys, priklausantis polifenolių grupei. Jis veikia kaip antioksidantas, padedantis kovoti su ląstelių pažeidimais, atsirandančiais dėl laisvųjų radikalų poveikio. Resveratrolis gali turėti priešuždegiminį poveikį, padėti palaikyti širdies bei kraujagyslių sveikatą, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir netgi prisidėti prie ląstelių senėjimo procesų lėtėjimo. Pagrindiniai resveratrolio šaltiniai – raudonosios vynuogės (ypač jų odelės), mėlynės, avietės, žemės riešutai ir raudonasis vynas.
Trans resveratrolio nauda išryškėja dėl jo gebėjimo prasiskverbti į ląsteles ir tiesiogiai veikti jų metabolizmą bei apsaugos mechanizmus. Resveratrolis gali neutralizuoti laisvuosius radikalus ir sumažinti oksidacinį stresą, kuris laikomas viena iš pagrindinių lėtinių ligų – širdies, vėžio, neurodegeneracinių sutrikimų – priežasčių.
Resveratrolis: nauda sveikatai
Širdies ir kraujagyslių sistemos apsauga. Vienas iš svarbiausių resveratrolio poveikių – teigiamas poveikis širdies ir kraujagyslių funkcijai. Jis gali mažinti blogojo cholesterolio kiekį, gerinti kraujagyslių elastingumą, slopinti aterosklerozės vystymąsi, gerinti kraujotaką ir mažinti trombų susidarymo riziką. Dėl šių savybių resveratrolio nauda širdžiai tampa ypač reikšminga žmonėms, turintiems padidintą širdies ligų riziką.
Priešuždegiminis ir antioksidacinis poveikis. Resveratrolis slopina uždegiminius procesus organizme ir neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia ląsteles. Tai padeda lėtinti lėtinių ligų progresavimą, apsaugoti ląstelių DNR nuo oksidacinio streso bei stiprinti bendrą imuninę apsaugą.
Smegenų veiklos palaikymas ir neuroprotekcinis poveikis. Resveratrolis gali apsaugoti nervų ląsteles nuo degeneracijos ir palaikyti smegenų funkcijas, ypač senstant. Jis gali mažinti Alzheimerio ligos ir kitų neurodegeneracinių ligų riziką, gerinti atmintį ir pažintines funkcijas, o taip pat apsaugoti nuo uždegiminių procesų smegenyse. Tai ypač svarbu vyresnio amžiaus žmonėms, kad ilgiau palaikyti protinę veiklą.
Gliukozės kontrolė ir metabolinė sveikata. Resveratrolis taip pat turi įtakos angliavandenių apykaitai. Jis gali gerinti jautrumą insulinui, mažinti cukraus kiekį kraujyje ir padėti stabilizuoti metabolizmą, ypač esant nutukimui ar 2 tipo diabetui.
Taigi, resveratrolis gali būti naudingas visam organizmui: širdžiai, kraujagyslėms, smegenims, ląstelėms ir net genetiniams senėjimo procesams.
Resveratrolio šaltiniai ir vartojimas
Resveratrolis natūraliai aptinkamas įvairiuose augalinės kilmės produktuose. O didžiausi jo kiekiai susikaupia raudonųjų vynuogių odelėse, nes būtent jose šis polifenolis veikia kaip natūrali apsauga nuo grybelių, ultravioletinių spindulių ir kitų streso veiksnių. Taip pat nemažas resveratrolio kiekis aptinkamas mėlynėse, spanguolėse, gervuogėse, juoduosiuose serbentuose, žemės riešutuose, o nedideliais kiekiais – net kakavoje ir tamsiajame šokolade.
Tiems, kurie nori didesnės šios medžiagos koncentracijos, egzistuoja ir resveratrolio papildai – dažniausiai kapsulių ar tablečių forma. Papildai dažniausiai gaminami iš japoniškojo rūgties (Polygonum cuspidatum) ekstrakto – tai augalas, kuriame resveratrolio kiekis ypač didelis. Papildai gali būti naudingi žmonėms, kurie nesuvartoja pakankamai vaisių ar uogų arba nori natūraliais būdais stiprinti širdies ir kraujagyslių sistemą, reguliuoti uždegiminius procesus ar palaikyti gliukozės pusiausvyrą. Prieš pradedant vartoti resveratrolio papildus rekomenduojama pasitarti su gydytoju ar vaistininku, ypač jei vartojami kraują skystinantys vaistai, nes resveratrolis gali turėti lengvą antikoaguliacinį poveikį.
Kitos naudingos medžiagos mūsų organizmui
Kofermentas Q10
Tai natūralus junginys, esantis kiekvienoje organizmo ląstelėje, kuris atlieka svarbų vaidmenį energijos gamyboje mitochondrijose. Be to, kofermentas Q10 veikia kaip stiprus antioksidantas, apsaugantis ląsteles nuo oksidacinės žalos. Su amžiumi jo kiekis organizme mažėja, todėl dažnai rekomenduojamas vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems širdies ligomis ar vartojantiems statinus (cholesterolį mažinančius vaistus). Q10 gali padėti pagerinti širdies raumens veiklą, mažinti kraujospūdį, gerinti smegenų funkciją, o taip pat fizinę ištvermę.
Kvercetinas
Kvercetinas yra flavonoidas, natūraliai randamas tokiuose maisto produktuose kaip obuoliai, svogūnai, uogos, arbata. Tai antioksidantas, pasižymintis priešuždegiminėmis ir antivirusinėmis savybėmis. Kvercetinas gali padėti mažinti alergines reakcijas, stiprinti imunitetą, apsaugoti nuo lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos. Kvercetinas taip pat gali apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso ir palaikyti kraujagyslių funkciją.
Chromas
Chromas yra mikroelementas, kuris svarbus gliukozės apykaitai organizme. Jis padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, didindamas insulino efektyvumą. Todėl chromas yra svarbus žmonėms, turintiems metabolinį sindromą ar 2 tipo cukrinį diabetą. Be to, jis gali padėti mažinti potraukį saldumynams ir stabilizuoti energijos lygį. Chromas taip pat gali prisidėti prie cholesterolio pusiausvyros kraujyje, todėl teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.
Kurkuminas
Kurkuminas – tai aktyvioji medžiaga, randama ciberžolėje. Jis pasižymi priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu. Kurkuminas gali padėti mažinti sąnarių skausmą ir uždegimą sergant artritu, gerinti virškinimą, stiprinti kepenų veiklą bei palaikyti smegenų funkciją. Dėl riboto biologinio prieinamumo kurkuminas dažnai vartojamas kartu su piperinu (iš juodųjų pipirų), kuris pagerina jo įsisavinimą.
Ginkmedžio preparatai (Ginkgo biloba)
Ginkmedžio ekstraktas – vienas seniausiai vartojamų augalinių preparatų pasaulyje. Jis žinomas dėl savo gebėjimo gerinti kraujotaką, ypač galvos smegenyse, todėl dažnai naudojamas siekiant pagerinti atmintį, koncentraciją ir bendrą kognityvinę funkciją. Ginkmedis taip pat veikia kaip antioksidantas, apsaugodamas smegenų ląsteles nuo oksidacinio streso. Be to, jis gali padėti mažinti galvos svaigimą, spengimą ausyse ir palaikyti periferinę kraujotaką.
Omega-3 riebalų rūgštys
Omega-3 riebalų rūgštys gaunamos daugiausia iš žuvų taukų ir jūrinių šaltinių. Jos yra gyvybiškai svarbios širdies sveikatai – padeda mažinti uždegimą, reguliuoti cholesterolio lygį, mažinti trigliceridų kiekį ir apsaugoti nuo širdies ritmo sutrikimų. Omega-3 taip pat svarbios smegenų vystymuisi ir funkcijai, gali mažinti depresijos bei nerimo simptomus, o nėštumo metu prisideda prie vaisiaus nervų sistemos vystymosi.
Svarbiausi vitaminai ir jų funkcijos
Vitaminas A: būtinas regėjimui, odos ir gleivinių sveikatai, imunitetui. Dalyvauja ląstelių augimo ir diferenciacijos procesuose.
Vitaminas C: stiprus antioksidantas, svarbus kolageno sintezei, žaizdų gijimui, geležies įsisavinimui ir imuninės sistemos stiprinimui.
Vitaminas D: reguliuoja kalcio ir fosforo apykaitą, svarbus kaulų sveikatai, imunitetui ir gali turėti priešuždegiminį poveikį.
Vitaminas E: apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso, palaiko odos sveikatą, veikia kaip imunomoduliatorius.
Vitaminas K: svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų mineralizacijai.
B grupės vitaminai: dalyvauja energijos gamyboje, nervų sistemos veikloje, kraujo ląstelių gamyboje. Ypač svarbūs yra B6, B12 ir folio rūgštis.
Svarbiausi mineralai ir jų funkcijos
Kalcis: būtinas kaulų ir dantų tvirtumui, raumenų susitraukimams ir nervų signalų perdavimui.
Magnis: dalyvauja daugiau nei 300 fermentinių reakcijų, svarbus raumenų ir nervų funkcijai, energijos apykaitai.
Geležis: būtina hemoglobino gamybai ir deguonies pernešimui kraujyje.
Cinkas: stiprina imunitetą, svarbus žaizdų gijimui, fermentų veiklai ir odos būklei.
Selenas: stiprus antioksidantas, palaiko skydliaukės funkciją ir imunitetą.
Jodas: reikalingas skydliaukės hormonų sintezei, kurie reguliuoja medžiagų apykaitą.
Šaltiniai:
- Galiniak S, Aebisher D, Bartusik-Aebisher D. Health benefits of resveratrol administration. Acta Biochim Pol. 2019 Feb 28;66(1):13-21. doi: 10.18388/abp.2018_2749. PMID: 30816367.
- Singh AP, Singh R, Verma SS, Rai V, Kaschula CH, Maiti P, Gupta SC. Health benefits of resveratrol: Evidence from clinical studies. Med Res Rev. 2019 Sep;39(5):1851-1891. doi: 10.1002/med.21565. Epub 2019 Feb 11. PMID: 30741437.
- Rana A, Samtiya M, Dhewa T, Mishra V, Aluko RE. Health benefits of polyphenols: A concise review. J Food Biochem. 2022 Oct;46(10):e14264. doi: 10.1111/jfbc.14264. Epub 2022 Jun 13. PMID: 35694805.
- Inchingolo AD, Malcangi G, Inchingolo AM, Piras F, Settanni V, Garofoli G, Palmieri G, Ceci S, Patano A, De Leonardis N, Di Pede C, Montenegro V, Azzollini D, Garibaldi MG, Kruti Z, Tarullo A, Coloccia G, Mancini A, Rapone B, Semjonova A, Hazballa D, D'Oria MT, Jones M, Macchia L, Bordea IR, Scarano A, Lorusso F, Tartaglia GM, Maspero C, Del Fabbro M, Nucci L, Ferati K, Ferati AB, Brienza N, Corriero A, Inchingolo F, Dipalma G. Benefits and Implications of Resveratrol Supplementation on Microbiota Modulations: A Systematic Review of the Literature. Int J Mol Sci. 2022 Apr 5;23(7):4027. doi: 10.3390/ijms23074027. PMID: 35409389; PMCID: PMC8999966.
- Den Hartogh DJ, Tsiani E. Health Benefits of Resveratrol in Kidney Disease: Evidence from In Vitro and In Vivo Studies. Nutrients. 2019 Jul 17;11(7):1624. doi: 10.3390/nu11071624. PMID: 31319485; PMCID: PMC6682908.